Satakunta menestyi sote-alueiden vertailuanalyysissa

Satakunta sijoittuu toiseksi parhaimpaan neljännekseen sote-alueiden väestöllisessä, sosiaalisessa ja taloudellisessa kantokykyvertailussa.

Valtiotieteen tohtori, Porin kaupungin kehittämispäällikkö Timo Aron ja tutkimusharjoittelija Veli-Matti Laaksosen vertailuanalyysissa Satakunnan todetaan olevan oikealla tiellä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ajatellen.

Satakunnassa asuu perustervettä ja hyvinvoivaa väestöä. Tämä näkyy muun muassa kustannuksissa ja palvelujen käytössä. Niillä on positiiviset kerrannaisvaikutukset.

– Maakunnan väestön sosiaalisen ja väestöllisen kantokyvyn perusta on kunnossa lukuun ottamatta väestön vähenemistä ja vanhenemista, Aro kertoo.

Satakunnan taloudellinen kantokyky ja aluetalouden perusta on vahva. Se mahdollistaa kestävän talouden ja toimeliaisuuden lähtökohdat. Aron mukaan se on erinomainen mahdollisuus.

Vertailuanalyysissa alueiden suoriutumiskykyä verrattiin 20 hyvinvointiin ja elinvoimaan liittyvän muuttujan avulla. Analyysin muuttujat perustuvat kansallisiin tilastolähteisiin ja tietokantoihin.

Vertailuanalyysia esiteltiin Sata-soten ohjausryhmälle Raumalla maanantaina pidetyssä kokouksessa. Samassa kokouksessa hyväksyttiin Sata-soten talousarvio.