Satakunta on taas leviämisvaiheessa – taustalla Harjavallan akkumateriaalitehtaan epidemia, joka jyllää ennen kaikkea rokottamattomien keskuudessa

Kuvituskuva.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä ATTR julisti torstaina illalla Satakunnan olevan jälleen leviämisvaiheessa. Asiasta kerrotaan ATTR:n julkaisemassa tiedotteessa, johon tämä uutinen pääosin perustuu.

Ilmaantuvuus on viikossa yli kaksinkertaistunut ja on nyt 65 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa, ja sen ennustetaan yhä nousevan.

Taustalla on erityisesti Harjavallassa sijaitsevan BASF:n akkumateriaalitehtaan laaja epidemia ja lukuisat joukkoaltistukset. Hälyttävimpiä luvut ovat Porissa (viimeisen kahden viikon aikana 79 tapausta, ilmaantuvuus 94,4) sekä Harjavallassa (15 tapausta, ilmaantuvuus 218,4). 

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut Porissa ja Harjavallassa. Tehtaan alihankkijoiden laajan epidemian lisäksi tartunnanjäljitystä Porin perusturvassa ja Keski-Satakunnan tartunnanjäljityksessä ovat kuormittaneet lukuisat joukkoaltistukset myös päiväkodeissa, kouluissa ja kehitysvammaisten palveluasumisessa.

Sairastuneet ovat nyt pääsääntöisesti rokottamattomia tai vain yhden rokoteannoksen saaneita henkilöitä. 80 prosenttia on alle 40-vuotiaita. Joukossa on muutamia kahdesti rokotettuja, mutta kaiken kaikkiaan rokotuksen suojateho on Satasairaalan mukaan erinomainen etenkin vaikeaa sairautta kohtaan, ja tartuntaakin ajatellen "varsin hyvä".

Porin ja Harjavallan ulkopuolisen Satakunnan tilannetta ATTR:n tiedotteessa ei juurikaan puida. Satasairaalan omien tilastojen mukaan Raumalla on todettu viimeisen kahden viikon aikana 19 koronatartuntaa ja ilmaantuvuus on siten 48,7 / 100 000 / 14 vrk. Eurajoella vastaavat lukemat ovat 2 ja 21,2, Eurassa 5 ja 43,5.

Alueelliset suositukset sinänsä eivät juuri muutu: maskisuositus, etätyösuositus, kokoontumisrajoitukset yksityistilaisuuksissa ja julkisten tilojen käyttöä koskevat ohjeet ovat entisellään. Myös harrastus- ja leiritoimintaa sekä opetusta kouluissa järjestetään yhä entiseen malliin.

 

Lasten testauskriteereitä muutetaan

Sairaanhoitopiiri tulee tänään muuttamaan ohjeistustaan näytteiden oton kriteereistä lasten osalta. Alle 12-vuotiailta lapsilta, joilla on koronatartuntaan sopivia oireita, näyte on perusteltua ottaa seuraavissa tapauksissa:

  • altistus tartuntaan varmistetulta koronaviruspotilaalta edeltävän kahden viikon sisällä
  • lapsen perhepiirissä yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa
  • lapsen infektio-oireet edellyttävät testausta lääkärin arvion mukaan
  • Jos edellä mainitut kriteerit eivät täyty, lieväoireista hengitystieinfektiota voidaan seurata kotona ja päiväkotiin tai kouluun palata, kun akuutti oireilu on parantunut.

Aikuisten suhteen Satakunnan ohjeistus on ennallaan.

Lisää aiheesta

STM: Koronatartuntoja ilmaantunut eniten rokottamattomien 20–49-vuotiaiden henkilöiden keskuudessa – Raumalla 63 prosenttia yli 12-vuotiaista saanut jo toisen annoksen

Harjavallassa akkumateriaalitehtaalla varmistettu 30 uutta koronatartuntaa – tehdasalueelle perustetaan tilannekeskus

Harjavallan akkumateriaalitehtaan alihankintayrityksissä koronaepidemia – yhdeksällä tartunta, pikatesti antoi lisäksi 32 positiivista