Satakunta sai oman menun, matkailijoita houkutellaan hyvällä ruualla, mutta saavat sitä satakuntalaisetkin syödä

Taste Satakunta menussa painotetaan paikallisia tuotteita. Jatkossa menu julkaistaan kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

| Päivitetty

Miltä kuulostaa sokerisuolattu siikatartar? Tai ylikypsä Highlandin härkä? Entä mesiangervojäätelö ja mantelikakku kera mintulla ja kuusenkerkällä maustetun mansikkakeiton?

Kaikki edellämainitut herkut löytyvät Taste Satakunnan vastikään julkaistulta menulta. Menu on satakuntalaisen ruokamatkailun ensimmäinen, mutta jatkossa tarkoitus on julkaista uusi menu keväin syksyin.

– Menussa painotetaan Satakunnassa tuotettuja raaka-aineita. Tavoitteena on, että matkailijat löytäisivät upeat satakuntalaiset raaka-aineet, kertoo Matkailun kehittämiskeskuksen projektipäällikkö Terja Wahlberg Satakunnan ammattikorkeakoulusta.

Voi soveltaa

Menu tuodaan satakuntalaisiin ravintoloihin ja ruokapaikkoihin kesän aikana.

– Menussa on mainittu valmistajat ja tuottajat, mutta niitä voi soveltaa. Esimerkiksi raumalainen ei hae tomaatteja Porista, jos niitä kasvatetaan Raumallakin, Wahlberg huomauttaa.

Ja toki menusta voi ottaa käyttöön vain osan, kuten vaikkapa jälkiruuan. Tärkeintä on kuitenkin ruuan satakuntalainen henki eli lähiruoka.

Samkin tutkija Soile Vahela puolestaan toteaa, että menulla haetaan myös ruokapaikkojen ja tuottajien vuoropuhelua. Toiveita kuunnellaan puolin ja toisin.

Ensimmäinen menu ei sisällä varsinaista kasvisvaihtoehtoa. Kyse on harkitusta päätöksestä.

– Menu tehtiin sellaiseksi, että se sopii mahdollisimman monelle. Mutta härän voi korvata vaikkapa kalalla tai grillijuustolla, toteaa Satakunnan keittiömestarit yhdistyksestä Emilia Mannila.

– Resepteistä pyrittiin tekemään sellaiset, että ne voidaan ottaa käyttöön pienissäkin ravintoloissa tai jopa kotioloissa, lisää Jukka Luojukoski Satakunnan keittiömestareista.

Kahdesti vuodessa

Menun ovat yhdessä kehittäneet Satakunnan keittiömestarit ja Samkin Matkailun kehittämiskeskus. Lanseerauspäivän maistelumenu toteutettiin Raumalla Winnovan tiloissa.

Mukana kokkaamassa ja maistelemassa olivat myös ensimmäisen vuoden kokkiopiskelijat Jemina Oravasaari ja Otto Tapiovaara.

Tarkoitus on tehdä menusta pysyvä kahdesti vuodessa vaihtuva matkailua palveleva tuota.

Satakunnan ruokamatkailua kehitetään muutenkin Taste Satakunta -nimen alla. Menujen lisäksi hanke pitää sisällään muun muassa ruokamatkailureittejä, lähiruokakohteita ja tapahtumia.

Kevään aikana matkailuyrittäjät ovatkin jo miettineet Satakuntaan ruokamatkailureittejä, joista tulossa ovat ainakin arkkitehtuuria & ruokaa sekä Geofood Tasting reitit.

– Satakuntalainen ruoka on ollut vähän sellainen valkoinen läntti tai musta aukko. Satakuntalaiseen vaatimattomaan tapaan emme ole kertoneet, että Satakunnassa on hyvää ruokaa, joka tulee läheltä ja on vastuullisesti tuotettua, Wahlberg pohtii.

– Meillä myös hyödynnetään sesongit, Vahela lisää.

Syksyn menu julkaistaan 9. syyskuuta Huittisissa Kivikylän Kotipalvaamon tehtaalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut