Karhun kaatolupa Pohjois-Satakuntaan

 Suomen riistakeskus on myöntänyt kannanhoidollisen poikkeusluvan yhden karhun kaatamiseksi Satakunnan pohjoisosista 20. elokuuta alkavalla metsästyskaudella. Poikkeuslupa on myönnetty pääosin Merikarvian, Siikaisten, Pohjois-Satakunnan, Lavian ja Noormarkun seudun riistanhoitoyhdistysten toimialueilla sijaitsevalle, paikallisten metsästysseurojen muodostamalle noin 300 000 hehtaarin yhteislupa-alueelle. Karhun metsästysaika on 20.8.–31.10.

Karhukanta on viimeisen vuosikymmenen aikana vahvistunut huomattavasti läntisessä Suomessa. Myös Satakunnassa, lähinnä Kokemäenjoen pohjoispuolisella alueella karhuhavaintojen määrä on lisääntynyt huomattavasti. Vielä vuosikymmen sitten karhuhavaintoja kirjattiin noin 50 kappaletta vuosittain, kun taas viime vuosina määrä on ollut jo yli 200 havaintoa vuosittain. Myös karhupentueista on tehty alueella havaintoja.

Kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään säätelemään karhukannan kasvua karhukannan hoitosuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Myönnetyn poikkeusluvan ei arvioida hidastavan merkittävästi läntisessä Suomessa tavoitteeksi asetettua kannan kasvua ja levittäytymistä.

Poikkeuslupa parantaa kuitenkin alueellisia valmiuksia kasvavan karhukannan kanssa toimimiseen ja mahdollistaa karhukannan ihmisarkuuden lisäämisen ja konfliktien vähentämisen alueella.

Satakunnassa valtio on viime vuosina korvannut karhujen aiheuttamia vahinkoja mehiläistaloudelle yli 20 000 eurolla vuosittain. Kannanhoidollinen pyynti pyrkii osaltaan vähentämään myös mehiläisvahinkoja. Ensisijaisesti vahinkoja ehkäistään kuitenkin sähköistetyillä karhuaidoilla, joita valtio tarjoaa ammattimaisten mehiläistarhaajien käyttöön.