Satakuntaan lisää koronarokotteita jo ensi viikolla – Raumalla tulee jonkin verran rokotusaikoja varattavaksi myös sähköisesti

Rauman kaupungin koronarokotteiden ajanvarausjärjestelmä on kuumentanut tunteita kaupunkilaisten keskuudessa.

| Päivitetty

Rauman kaupungin koronarokotteiden ajanvarausjärjestelmä on kuumentanut tunteita kaupunkilaisten keskuudessa. Rokotteita on ollut jaossa rajallinen määrä 80-vuotiaille ja vanhemmille, sekä alle 70-vuotiaita, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia. Aikoja on ollut jaossa puhelimitse sitä mukaa, kun rokotteita on ollut saatavilla.

– Tämä on ollut käytössä, koska rokotteita on ollut niin vähän. Antaisimme aikoja laajemmin, jos rokotteita tulisi enemmän. Odotamme tilanteeseen helpotusta lähiviikkoina, Rauman kaupungin sosiaali- ja terveysalan toimialajohtaja Satu Helin kertoo.

Helinin mukaan rokotteita olisi voitu antaa jopa laajamittaisesti.

– Tyhjästä on paha nyhjäistä. Jos rokotteita olisi vaikka 2 000–3 000, niin tämä olisi paljon yksinkertaisempaa. Jos on 85 kahvipakettia jaossa, jokainen ymmärtää, että joku jää väkisin ilman ja harmittelemaan, Helin vertaa.

Kaikkiin kuntiin lisää rokotteita

Rokotepulaan on tulossa helpotusta jo ensi viikolla, lupaa Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Petteri Lankinen.

– Satakunnan kaikki kunnat pääsevät antamaan rokotuksia selvästi aiempaa enemmän. Etenkin Pfizer-Biontechin rokotteiden määrä kasvaa runsaasti, Lankinen sanoo.

Pfizer-Biontechin rokotteella suojataan juuri iäkkäimpiä ihmisiä. Lankisen mukaan myös alle 70-vuotiaille tarkoitettua Astra Zenecan rokotetta tulee joka viikko. Uutena rokotteena Satakunta saa myös Modernaa, joka on Pfizer-Biontechin kaltainen rokote.

Rauman sosiaali- ja terveyspalveluiden ylihoitaja Marja Lehtimäki arvioi, että Raumalla ei puhuta vieläkään yli tuhannesta rokotteesta, vaan määrä liikkuu sadoissa.

– Niitä on kokonaisuudessaan muutama sata enemmän kuin tällä viikolla. Pfizer-Biontechia saadaan lisää, mutta Astra Zenecaa tulee itse asiassa vähemmän kuin tällä viikolla. Modernaa tulee myös, Lehtimäki sanoo.

Aikoja voi varata myös sähköisesti

Lehtimäki kertoo, että 80-vuotiaiden ja vanhempien rokotusaikojen varaaminen muuttuu hieman ensi viikolla.

– Aikoja voi varata puhelinnumerosta sekä nyt jonkin verran myös sähköisesti.

Keskustelua on jonkin verran herättänyt se, miksi Rauma rokottaa ensi vaiheessa juuri 80-vuotiaita ja vanhempia, kun monessa muussa kunnassa kuten Porissa ”ikärajaksi” on laitettu 85 vuotta.

– Me olemme päättäneet niin, koska on ajateltu, että joka tapauksessa kaikki sen ikäiset täytyy saada rokotettua jossain vaiheessa, Lehtimäki kuittaa.

Kotihoidon asiakkaisiin sekä yli 95-vuotiaisiin ollaan Lehtimäen mukaan yhteydessä kaupungin suunnalta.

Erilaisia vaihtoehtoja ajanvaraukseen mietitty

Erilaisia vaihtoehtoja rokotteiden ajanvaraukseen on Satu Helinin mukaan mietitty.

– Laajempaa nettiajanvarausta ei ole järjestetty tasavertaisuuden takia. Moni ikäihminen ei ole nettipalveluiden piirissä, ja netissä aikaa ei voi varata toisen puolesta. Helsingissä on kokeiltu tekstiviestikutsuja, mutta siellä on esiintynyt myös huijauksia sen jälkeen, Helin sanoo.

80-vuotiaille ja vanhemmille suunnattuja rokoteaikoja Rauman kaupungilla oli tarjolla puhelimitse tiistaina. Kortelan Lehtihaassa torstaina ja keskustan Iltatuulessa perjantaina annettavat rokotteet menivät nopeasti, ja moni jäi myös ilman rokotetta. Rokotteita oli tarjolla 85.

– Esitimme tiedotteessa toiveen, että ajan varaisivat lähialueen asukkaat. Puheluita tuli erittäin paljon, muiltakin kuin kohderyhmän ihmisiltä. Antaisin nyt ohjeen, että odottakaa maltilla seuraavaa tiedotetta rokotuksista, eikä kannata kuormittaa kovilla olevaa henkilöstöä puheluilla, Helin sanoo.

Soittamista kaupungin suunnalta asiakkaille Helin ei näe ainakaan juuri nyt realistisena.

– Koronaepidemian myötä meillä on paljon lisäpalveluita, joihin on siirretty väkeä. Keskiviikkona esimerkiksi oli aamusta asti yhdeksän tartunnanjäljittäjää töissä, mutta sekään ei ole riittävästi, Helin sanoo.

THL:n jakoperusteet ovat muuttuneet

Petteri Lankinen sanoo, että helmikuussa on saatu ja saadaan Satakuntaankin enemmän rokotteita, koska THL:n jakoperusteet ovat muuttuneet.

– Olemme viikoittain eri kokouksissa THL:n kanssa tuoneet esille Satakunnan tilanteen. Meille on kerrottu, että tammikuussa rokotteita jaettiin sairaanhoidon henkilökunnan lukumäärän perusteella. Helmikuussa aletaan jakaa väestön määrän ja iäkkäiden ihmisten määrän mukaan, Lankinen valaisee.

– Olemme olleet rokotustilastoissa häntäpäässä, mutta helmikuun loppuun mennessä saamme selvästi muita sairaanhoitopiirejä kiinni.

Lankinen tähdentää, että kaikkiin Satakunnan kuntiin on tulossa helpotusta.

– Raumaa ei ole kohdeltu tässä mitenkään eriasteisesti. Satakunnassa rokotteita jaetaan väkiluvun mukaisessa suhteessa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut