Satakuntaan luvassa joululahjarahoja liikenne- ja matkailuhankkeisiin – Henkilöjunaliikenne Raumalta Kokemäelle selvityksen alle

Maakuntaan kohdistettiin lisäpanostuksia yhteensä 2,2 miljoonan euron edestä.

| Päivitetty

Valtiovarainvaliokunta hyväksyi tiistaina 13.12.2022 mietintönsä valtion vuoden 2023 talousarvioesityksestä.

Maakuntaan kohdistettin lisäpanostuksia yhteensä 2,2 miljoonan euron edestä.

Satakuntalaiset hallituspuolueiden kansanedustajat Eeva Kalli (kesk.), Jari Myllykoski (vas.), Heidi Viljanen (sd.) ja Kristiina Salonen (sd.) pitävät asiaa merkittävänä alueen kehitykselle ja ottavat kantaa esitykseen SDP:n tiedotteessa. 

Rauman seutua koskettavia hankkeita ovat muun muassa Kokemäki-Rauma- välisen henkilöjunaliikenteen edellytysten selvitys sekä Selkämeren kansallispuistolle ja Pyhäjärvi-instituutille esitetty määräraha.  

Kokemäki-Rauma- yhteysvälin henkilöjunaliikenteen edellytysten selvitystä varten esitetään 150 000 euron määrärahaa. Ratayhteyttä on jo aiemmin edistetty Digirata-hankkeella, joka luo mahdollisuuksia kasvavalle henkilöjuna- ja tavaraliikenteelle.

- Henkilöjunaliikenteen palauttaminen Kokemäki-Rauma -rataosuudelle edistäisi vahvasti alueen elinvoimaa ja saavutettavuutta palvellen niin työssäkäyntiä, opiskelua kuin vaikkapa alueen matkailun kehittämistä. Junaliikenne palaisi tämän myötä myös Eurajoelle ja Euran Kiukaisiin. Tämä nyt tehty rahoituspäätös Väylän ja radan varren kuntien yhteisestä selvityksestä vie asiaa edelleen ison harppauksen kohti toteutumista. Junayhteyden avaamista odottavatkin laajasti niin alueen asukkaat, kunnat, yritykset kuin oppilaitokset, sanoo keskustan kansanedustaja Eeva Kalli tiedotteessa. 

Valtionvarainvaliokunta esittää myös lisäpanostuksia Satakunnan luonto- ja erähankkeisiin. Pyhäjärvi-instituutille esitetään Pyhäjärven kalastuksen kautta tapahtuvaan ravinteiden poistoon 100 000 euroa, josta 50 000 euroa käytetään ei-kaupallisen kalan kalastukseen ja 50 000 euroa kestävän kalastuksen turvaamiseen seuraamalla kalastuksen vedenlaatuvaikutuksia, kalansaaliita ja -kantoja.

Myös kotimaan matkailua halutaan edistää. SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen sanoo, että Satakunnassa on paljon matkailu- ja virkistyskohteita, joiden täyttä potentiaalia ei ole vielä saatu irti.

- Olen erittäin iloinen myös Selkämeren kansallispuistolle esitetystä 250 000 euron määrärahasta. Upean Selkämeren kansallispuiston pinta-alasta 98 prosenttia on vettä, ja puisto tarjoaa mahdollisuuden lyhyemmille tai pidemmille meriretkille joko purjehtien tai moottoriveneellä. Määrärahalla parannetaan neljän saaren eli Rauman Kuuskajaskarin sekä Porin Iso-Enskerin, Seliskerin ja Munakarin saavutettavuutta. Rahoituksen avulla kansallispuistoa voidaan kehittää vastaamaan kasvaneeseen kysyntään, samalla huolehtien suomalaisesta meriluonnosta. Rahoitus vastaa myös kestävän kehityksen periaatteisiin. Hienoa, että hanke saa rahoitusta valtion ensi vuoden budjetista, päättää Salonen.

Myös Varsinais-Suomen puolelle myönnettiin joululahjarahoja. Yksi keskeinen on Kantatie 43 Kalanti–Kodjala-osuuden uudelleenpäällystäminen, johon myönnettiin 500 000 euroa.

Tieosuudella tapahtui kesällä kuolemaan johtanut onnettomuus nuoren pyöräilijän ajauduttua auton eteen.

– Tämän joululahjarahan turvin voidaan poistaa tien täristävät tiemerkinnät osuudelta, jolta nyt puuttuu erillinen jalankulku- ja pyöräilyväylä ja tuon tieosuuden turvallisuus saadaan piennarleveyden hieman kasvaessa jonkin verran paranemaan muun muassa pyöräilijöiden kannalta, kertoo Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd) omassa tiedotteessaan.

Juttua päivitetty 13.12. klo 12.38. Lisätty Varsinais-Suomen osuus. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut