Satakunnassa koronaepidemia on perustasolla –  "Tilanne Satakunnan rajoilla huolestuttaa"

Satasairaalan mukaan Satakunnan koronatilanne on edelleen rauhallinen. Perjantaihin iltapäivään mennessä sairastuneita oli 103, joista viimeisin tuli ilmi perjantaina.

Kyseessä on ulkomailta tuotu tartunta, joka löytyi lentokenttäseulonnassa.

Lisäksi Satasairaala ilmoitti perjantai-illalla vielä kaksi tartuntaa, joista toinen on tullut Satakunnan ulkopuolelta ja toinen todennäköisesti Satakunnasta. Jälkimmäisessä tapauksessa Porin taidekoulussa on altistuneita 18.

Koronatapausten ilmaantuvuusluku Satakunnassa on nyt 5,6 100 000 asukasta kohti kahdessa viikossa. Luku on yhä manner-Suomen alhaisin, vaikkakin hiipii vähitellen ylöspäin.

– Suomessa epidemia kiihtyy ja Satakunnan rajoilla tilanne huolestuttaa. Kaikissa naapureissamme on siirrytty vähintään epidemian kiihtymisvaiheeseen, Vaasan sairaanhoitopiirin alueella tilanne on erityisen vaikea, toteaa infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä Satasairaalan tiedotteessa.

Uusitalo-Seppälän mukaan on todennäköistä, että epidemia leviää myös Satakunnassa, jos varotoimia ei noudateta tarkasti.

–  Olennaista on, että lievästikin oireiset hakeutuisivat viiveettä testiin ja pysyvät kotona eivätkä oireisena mene töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin.

Koronatilannetta arvioitiin perjantaina koolla olleessa Satakunnan alueellisessa tartuntatautien torjunnan työryhmässä.

Virallisessa kokouksessa todettiin epidemian olevan kaikilla asetetuilla kriteereillä perustasolla ja alueelliset suositukset pidettiin ennallaan.

Todettujen tapausten tartunnanlähteet on Satakunnassa pystytty selvittämään hyvin ja tartunnan lähteet tai paikkakunnat on pystytty tunnistamaan. Satakunnassa ei ole todettu paikallista leviämistä.

Tiedotteen mukaan Satakunnan maskisuosituksessa otetaan kantaa alueellisesti. Lähtökohtaisesti maskin käyttöä suositellaan aina tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida pitää.

Erikseen Uusitalo-Seppälä otti kantaa perjantaiseen jääkiekon Liiga-otteluun Ässät–Sport.

– Maskin käyttö on erityisen tärkeää liigaottelussa Ässät–Vaasan Sport, kun huomioidaan alueiden välinen ero koronatilanteessa.

Klo 19.50 lisätty vielä kaksi perjantaina esille tullutta tartuntaa Satakunnassa.