Satakuntakunnassa COVID-tilanne on edelleen rauhallinen – sairaalahoidossa kaksi koronapotilasta

Satasairaala suosittelee ensi viikosta lähtien kasvomaskin käyttöä sairaalaan suunnitellusti tuleville yli 15-vuotiaille potilaille tai heidän saattajilleen.

Satakunnassa COVID-tilanne on edelleen rauhallinen ja epidemia on perustasolla. Tapauksia on nyt todettu 119. Tällä viikolla sairaalassa on hoidettu yhteensä neljää COVID-potilasta, nyt sairaalahoidossa on kaksi potilasta.Kahden viikon ilmaantuvuus Satakunnassa on nyt 6,9 / 100 000 asukasta / 14 vrk ja se on valtakunnantoiseksi alhaisin. Suomessa ilmaantuvuusluku on 48,2 / 100 000 / 14 vrk. On edelleen todennäköistä, että epidemia leviää jatkossa myös Satakunnassa, jos varotoimia ei noudateta. Olennaista on, että hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä noudatetaan ja lievästikin oireiset hakeutuvat viiveettä testiin ja pysyvät kotona eivätkä oireisena mene töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin.Näytteitä otetaan runsaasti, viime viikon aikana 2899 näytettä. Positiivisten näytteiden osuus on vain 0.3 prosenttia.

Tartunnanlähteet ovat hyvin selvillä

Tartunnanlähteet on selvitetty ripeästi sairaanhoitopiirin ja kuntien yhteistyönä.

Kun näyte on tutkittu julkisella puolella, potilaisiin on useimmiten oltu yhteydessä tunnin sisällä vastauksen valmistumisesta. Myös yksityispuolen kanssa on tehty hyvää yhteistyössä, kun viesti positiivisesta tuloksesta on saatu.Tartunnan lähde on pystytty selvittämään varsin kattavasti, ei aina henkilötunnustasolle, mutta lähtömaahan tai tilanteeseen.

Viime perjantain jälkeen ilmi tulleista kuudesta tartunnasta neljä on peräisin ulkomailta ja yksi perhepiiristä (perheen ensimmäinen tartunta Varsinais-Suomesta). Yhden tartunnanlähde ei ole varma, mutta todennäköisesti tartunta on peräisin Varsinais-Suomesta.Satasairaala suosittelee ensi viikosta lähtien kasvomaskin käyttöä sairaalaan suunnitellusti tuleville yli 15-vuotiaille potilaille tai heidän saattajilleen.

Muut alueelliset suositukset ovat ennallaan:

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä suosittelee edelleen, että yli 50 henkilön yksityistilaisuuksia ei Satakunnassa järjestettäisi. Lisäksi suositellaan, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksiin ei tulisi osallistua henkilöitä, jotka tulevat kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilta alueilta.

Satakunnan maskisuosituksessa otetaan kantaa tilanteeseen epidemiologisen tilanteen pohjalta.

Lähtökohtaisesti maskin käyttöä suositellaan aina tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida pitää.

Erityisen tärkeää se on paikoissa, joissa koolla on paljon ihmisiä ja yhteen kokoontuu väkeä myös lähialueen ulkopuolelta. Käyttämällä maskeja, huolehtimalla turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta voimme kaikki vaikuttaa epidemian kulkuun ja varotoimia noudattaen myös osallistua esimerkiksi kulttuuritilaisuuksiin ja urheilutapapahtumiin.Satakunnassa voimassa olevat suositukset ja epidemiologinen tilanne päivitetään viikoittain perjantaisin Satasairaalan nettisivuille.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut