Satakuntalaiset uskovat: Sote-uudistus heikentää palveluita

Satakuntalaisilla ei ole hyvä käsitys sote-uudistuksesta. Kuvituskuva Rauman aluesairaalasta.
Satakuntalaisilla ei ole hyvä käsitys sote-uudistuksesta. Kuvituskuva Rauman aluesairaalasta. Kuva: Juha Sinisalo

Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) tutkimuksen mukaan enemmistö satakuntalaisista uskoo, että sote-uudistus heikentää sote-palveluita.

Melko kielteisesti tai erittäin kielteisesti sote-uudistukseen suhtautuu 43 prosenttia satakuntalaisista. Vain 16 prosentilla on myönteinen suhtautuminen. Satakuntalaisten suhtautuminen sote-uudistukseen on hieman kielteisempi verrattuna koko maan keskiarvoon. Koko maassa myönteisesti uudistukseen suhtautuu 21 prosenttia ja kielteisesti 37 prosenttia ihmisistä.

Peräti 55 prosenttia satakuntalaisista uskoo, että sote-palveluiden saatavuus perustasolla heikkenee. Yli puolet uskoo myös, että mahdollisuudet hillitä sote-palveluiden kustannuksia heikkenevät. Jopa kaksi kolmannesta vastaajista vastustaa hyvinvointialueveron käyttöönottoa.

Kaks kertoo, että taustatiedoksi kerättiin myös vastaajien arviota sote-uudistukseen liittyvästä tietämyksestään. Noin kolmannes ilmoitti olevansa hyvin perillä sote-uudistuksesta, mutta kolmannes kertoi tietämyksensä olevan heikkoa.