Satakuntalaismies käytti erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia törkeästi hyväkseen useina vuosina – tuomittiin viiden vuoden vankeusrangaistukseen

Ensimmäinen teoista ajoittuu aivan 2000-luvun alkuun, viimeisen rikoksen tekoaika taas päättyi viime huhtikuussa. Tekoja on ollut useita, ja ne ovat kohdistuneet alle 16-vuotiaisiin lapsiin.

| Päivitetty

Satakunnan käräjäoikeus on maanantaina antamallaan tuomiolla tuominnut 55-vuotiaan satakuntalaismiehen viideksi vuodeksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Lapset ovat olleet oikeuden mukaan erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia, mistä mies on ollut tietoinen.

Syytekohtia on lukuisia. Ensimmäisen tekoaika on merkitty alkaneeksi syyskuussa 2000 ja viimeinen on merkitty päättyneeksi huhtikuussa 2020, jolloin mies on myös vangittu.

Rikokset ovat tapahtuneet Eurassa ja Harjavallassa. Juttukokonaisuus on käsitelty salaisena, mutta oikeus on julkaissut siitä julkisen selosteen.

Vuosina 2000–2003 mies on ollut lukuisia kertoja sukupuoliyhteydessä alle 16-vuotiaan henkilön kanssa sekä puristellut tätä rinnoista ja jalkovälistä vaatteiden päältä myös muiden nähden. Rikos on ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä, joten miehen katsottiin syyllistyneen törkeään lapsen seksuaalinen hyväksikäyttöön.

Vuonna 2008 mies on kosketellut ja valokuvannut alle 16-vuotiasta henkilöä sekä puhunut tälle seksuaalisilla tavoilla. Kommentit ovat oikeuden mukaan olleet "'tuollaista kun sais' -tyyppisiä vihjauksia". Tämä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tuomittiin perusmuotoisena.

Ajankohdaltaan ja paikkakunnaltaan kokonaan tarkentamatta selosteessa jää lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, jossa mies on tehnyt alle 18-vuotiaalle henkilölle seksuaalisia tekoja näiden asuessa yhteistaloudessa.

Vuonna 2018 mies on kosketellut alle 16-vuotiasta henkilöä rinnoista ja sukupuolielimestä sekä vaatteiden päältä että alta.

Kesäkuusta 2019 huhtikuun lopulle 2020 on merkitty tapahtuneeksi törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Mies on oikeuden mukaan tuona aikana ollut useita kertoja sukupuoliyhteydessä alle 16-vuotiaan kanssa sekä kosketellut suullaan tämän sukupuolielintä.

Tätä henkilöä on pidetty miehen läheisenä, mutta hän ei ole ollut miehen oma lapsi. Rikos onkin ollut oikeuden mukaan aiheuttamaan vahinkoa uhrille hänen tekijää kohtaan tuntemansa erityisen luottamuksen vuoksi. Kyseinen syytekohta on ainoa, jonka mies on osittain myöntänyt. Muut hän on kiistänyt.

Mies tuomittiin lisäksi sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta. Hänen hallussaan olleilta laitteilta on löytynyt noin 200 kuvatiedostoa, joissa esitetään lasta sukupuolisiveellisyyttä loukkaavalla tavalla.

Oikeus on pitänyt erityisen moitittavana sitä, että rikokset ovat kohdistuneet erityisen tuen tarpeessa oleviin lapsiin, mistä mies on ollut tietoinen rikokset tehdessään. Tekoja on ollut useita, ja ne ovat kestäneet pitkään ja olleet oikeuden mukaan uhrien kehityksen kannalta vahingollisia.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen viideksi vuodeksi vankeuteen. Lisäksi hänet on velvoitettu korvaamaan tekojen kohteiksi joutuneille henkilöille kärsimyksestä yhteensä yli 50 000 euroa.

Mies on ollut vangittuna huhtikuusta 2020 lähtien. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan asianosaiset voivat hakea siihen muutosta Vaasan hovioikeudelta valittamalla.

Länsi-Suomi jättää tekijän nimen julkaisematta uhrien suojelemiseksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut