Satamaoperaattorit satamien työtaisteluista: "Toivomme, että AKT toimisi vastuullisesti, jotta talouden taantuma ei syvenisi"

Palkankorotuksissa on kysymys ihmisten toimeentulosta tilanteessa, jossa inflaatio on vienyt rajusti ostovoimaa. Neuvotteluissa on lisäksi tärkeitä laadullisia kysymyksiä, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo.

| Päivitetty

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aloitti ylityökiellon satamissa tiistaiaamuna. AKT antoi myös lakkovaroituksen kaikissa Suomen satamissa 15.2. alkavista lakoista. Satamalakot jatkuisivat toistaiseksi.

–  Jo ahtausalan ylityökielto voi saada ulkomaankaupan logistisen ketjun vaikeuksiin nopeasti. Toivomme, että AKT toimisi vastuullisesti, jotta talouden taantuma ei syvenisi, Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru sanoo tiedotteessa.

Mutrun mukaan ylitöiden teettäminen on ahtausalalla välttämätöntä, koska työehtosopimuksen sallimat työaikajärjestelmät ovat niin jäykät.

– Satamaoperointiyritykset joutuvat turvautumaan ylitöiden teettämiseen etenkin viikonloppuisin. Ylityökielto alkaa hidastaa ahtaustoimintaa satamissa tulevasta viikonlopusta alkaen, Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru sanoo.

Satamaoperaattorit toivoo AKT:n toimivan vastuullisesti.

– Jos laivojen lastaaminen ja purkaminen alkavat viivästyä niin, että satamiin pääsee syntymään sumaa, alkaa tilanne olla ulkomaankaupan kannalta vakava. Suomen kilpailukyky ei kaipaa logistiikan epävarmuudesta aiheutuvaa ylimääräistä mainehaittaa, Mutru sanoo.

AKT antoi lakkovaroituksen myös kuorma-autoalalle, säiliöauto- ja öljytuotealalle sekä terminaalitoiminta-alalle. 

Työehtosopimusneuvottelut ovat jatkuneet kohta kaksi kuukautta. AKT:n useimmat sopimukset päättyivät tammikuun lopussa.

− Työnantajat ovat entistä avoimemmin antaneet sopimuspöydissä oman päätäntävaltansa teknologiateollisuuden yrityksille. Siitä syystä neuvottelut eivät muilla aloilla etene käytännössä lainkaan. Työntekijäpuolen on työskenneltävä yhdessä tämän jumin purkamiseksi, AKT:n puheenjohtajaIsmo Kokko sanoo tiedotteessa.

– Palkankorotuksissa on kysymys ihmisten toimeentulosta tilanteessa, jossa inflaatio on vienyt rajusti ostovoimaa. Neuvotteluissa on lisäksi tärkeitä laadullisia kysymyksiä, Kokko toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut