Satamunan Haavistoista vuoden yrittäjäperhe

Veljekset Marko (vas.) ja Toni Haavisto ovat kehittäneet Satamuna Oy:stä kymmenen miljoonan euron liikevaihtoon yltävän toimijan markkinoilla. Kuva: Asko Tanhuanpää

Satakunnan Yrittäjät on valinnut vuoden 2015 yrittäjäperheeksi Euran Paneliassa toimivan kananmunien tuottajan ja pakkaajan Satamuna Oy:n omistajaveljekset Toni ja Marko Haaviston.

Haavistot ovat siipikarja-alan osaajia neljännessä polvessa, myös heidän vanhempansa toimivat edelleen alan yrittäjinä.

- Kaikki alkoi siitä, kun isoäitimme vanhemmat Kustaa Vihtori ja Maria Alexandra Tuominen perustivat kanalan Paneliaan, Toni Haavisto kertoo.

Satamuna Oy:n toiminta puolestaan käynnistyi vuonna 2005, kun sähköinsinööriksi juuri valmistunut Toni Haavisto ryhtyi vanhemman veljensä Markon yhtiökumppaniksi. Marko oli aloittanut kauppamunien tuotannon neljä ja munien pakkaamisen kolme vuotta aikaisemmin.

- Neljännes tuotannostamme eli reilut kaksi miljoonaa kiloa munia tulee omista kanaloista. Satamunan kanaloissa Paneliassa on noin 70 000 kanaa ja Haaviston Hybrid Oy:n kanalassa Eurajoella puolestaan noin 30 000, viimemainitun yrityksen yksin omistava Marko Haavisto selvittää.

Haavistojen yritysryppääseen kuuluvat myös Markon omistuksessa oleva Haaviston Siitoskanala Oy ja Jarmo Haaviston omistama PanEgg Oy, joka tuo maahan kanalalaitteita. Yritykset työllistävät yhteensä reilut 20 ihmistä.