Satasairaala hankkimassa ensimmäisen robotin tekonivelkirurgiaan

Satasairaala on viime vuosina kärsinyt erikoislääkäripulasta. Näin on ollut erityisesti ortopediassa. Arkistokuva: Esa Urhonen

Satasairaala vuokraa tekonivelkirurgiaan robottiavusteisen laitteiston. Robottiavusteinen tekonivelkirurgia avaa mahdollisuuden houkutella ja sitouttaa Satakunnan sairaanhoitopiiri ortopedejä Satasairaalan potilas- ja tutkimustoimintaan. Sen toivotaan myös ohjaavan valinnanvapauspotilaiden virtaa entisestään enemmän Satasairaalaan.

Satasairaala on viime vuosina kärsinyt erikoislääkäripulasta. Näin on ollut erityisesti ortopediassa.

Sairaalan vetovoimaisuutta on pyritty nostamaan muun muassa brändäyksellä ja muilla rekrytointitoimenpiteillä. Erikoisosaajat tarvitsevat kuitenkin myös ammatillisia haasteita, uusien tekniikoiden käyttöönottoa sekä niillä saatavan potilashoitohyödyn ja kustannusvaikuttavuuden tutkimusta.

Ortopedi pystyy robotin avustuksella suunnittelemaan proteesileikkauksen vaiheet yksilöllisesti etukäteen, mikä voi parantaa leikkaustulosta ja mahdollisesti vähentää uusintaleikkauksen tarvetta. Robottilaitteiston avulla voidaan tehdä noin 600 polviproteesileikkausta vuodessa.

Satasairaala on keskustellut laitteita vuokraavan Strykerin kanssa viiden vuoden vuokrasopimuksesta.

Vuosikustannukset ovat ensimmäisenä vuonna 144 000 euroa. Vuosina 2–5 vuosikustannukset ovat noin 204 000 euroa.