Sateet jatkuvat etelässä – jalankulkijoilla iso riski liukastua

Sateet jatkuvat maanantaina eteläisessä Suomessa sekä maan keski- ja itäosissa. Etelässä sateet voivat alkaa aamulla vetenä, mutta ne muuttuvat vähitellen lumeksi tai rännäksi, kertoo meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta.

– Sade alkaa vasta aamulla, joten keli ei välttämättä ole aivan mahdoton aamuruuhkan aikaan. Tämä kuitenkin riippuu siitä, onko sade jo ehtinyt muuttua lumeksi, Karusto sanoo.

Maan keski- ja itäosissa märkää lunta sataa reilummin. Karuston mukaan lämpötila on sateiden kestäessä yleisesti nollan tienoilla. Myöhään illalla sateet lakkaavat lännestä alkaen ja samalla lämpötila laskee pakkaselle.

– Sitten tiet jäätyvät, Karusto varoittaa.

Huonosta liikennesäästä varoitetaan maanantaina suuressa osasta maata.

Jalankulkijoita varoitetaan huomattavasta liukastumisriskistä Ahvenanmaalla sekä koko Manner-Suomessa aina Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan korkeudelle asti. Jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska jään päälle on kerääntynyt vettä.

– Jalankulkua lumisade saattaa myös helpottaa, mutta sitä joutuu arvioimaan uudestaan päivän kuluessa, Karusto sanoo kulkuväylien liukkauteen viitaten.

Huonosta ajokelistä varoitetaan lähes kaikkialla maassa.