Sateet ovat venyttäneet puintikautta – kasvutilannekatsauksen mukaan viljelijät yhä toiveikkaita

Ohrasato arvioidaan keskimääräiseksi useimmilla alueilla, laadultaan tyydyttäväksi tai hyväksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Syyskuun vaihtelevat säät ovat keskeyttäneet puinteja lähes koko maassa. Eniten sateita on saatu viimeisen kuukauden aikana etelärannikolla, Varsinais- ja Keski-Suomessa.

Syysviljojen puinnit on saatu lähes tehtyä, mutta kevätviljojen puinnit ovat yhä kesken. Viljelijät ovat vielä toiveikkaita, koska kasvustot ovat pysyneet hyvin pystyssä ja pellot ovat toistaiseksi kantavia, selviää Proagrian kasvutilannekatsauksesta.

Parhaiten ovat menestyneet syysviljat ja aikaisin kylvetyt kevätviljat. Säilörehunurmen ensimmäinen sato oli hyvä, mutta keskikesän kuivuus verotti toisen säilörehusadon määrää. Kesän vaihtelevista sääoloista tuholaisineen kärsivät eniten öljykasvit.

Kevätviljoista ohran puinnit ovat edenneet pisimmälle, useimmilla alueilla ohrasta on ehditty puida 70–90 prosenttia. Kaurasta samoin on puitu useimmilla alueilla 70–90 prosenttia. Varsinais-Suomessa kaura sadon arvioidaan jäävän jonkin verran tavanomaista pienemmäksi ja laatu välttäväksi. Satakunnassa kevätvehnän sato arvioidaan tavanomaista pienemmäksi. 

Rypsi- ja rapsikasvustot ovat valmistuneet hitaasti puintikuntoon. Pisimmällä rypsin puinnit ovat Uudellamaalla, Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Varsinais-Suomessa, jossa rypsistä on puitu 50–60 prosenttia. Varsinais-Suomessa rapsista on puitu 20 prosenttia. Rypsin ja rapsin sato arvioidaan määrältään huonoksi tai välttäväksi sekä laadultaankin huonoksi Varsinais-Suomessa.

Satakunnassa härkäpavusta on puitu 50 prosenttia, samoin herneen puinnit ovat puolessavälissä. Härkäpapusadon laatu arvioidaan välttäväksi Varsinais-Suomessa.

Sokerijuurikkaan nostojen arvioidaan alkavan kahden viikon kuluessa. Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Varsinais-Suomessa sato arvioidaan määrältään hyväksi ja laadultaan tyydyttävästä hyvään.