Sateinen sää hillitsi raumalaisten hiihtohaluja sunnuntaina

Olli Kares osallistui Länsi-Suomi -hiihtoon ensimmäisen kerran 7-vuotiaana vuonna 1958. Tuolloin osanottajat hiihtivät Pyhärannasta Raumalle. Tänä talvena Kares on hiihtänyt paitsi Raumalla myös muun muassa Italiassa ja Ylläksellä. Kuva: Jussi Hietikko

Jo 1950-luvulta asti järjestetty helmikuinen liikuntatapahtuma Länsi-Suomi -hiihto saatiin tänä vuonna järjestettyä, vaikka lumisena alkanut talvi kääntyi viikonvaihteessa vetiseen suuntaan.

Kovin suurta tungosta Latumajalla ei silti ollut. Hiihtäjiä kävi aamupäivän mittaan majalla noin kuusi, arvelivat Rauman Ladun Riitta Kaipiainen ja Kaija Koivulahti, jotka toimivat hiihdon aikana majalla emäntinä.

Yksi urheista vesisateessa hiihtäjistä oli Olli Kares, joka osallistui Länsi-Suomi -hiihtoon ensimmäistä kertaa vuonna 1958, jolloin hän oli 7-vuotias.

– Hiihto järjestettiin silloin kolmatta kertaa, Kares muistelee.

Itsenä voittaminen

Kares osallistuu useisiin hiihtotapahtumiin joka talvi. Tänä talvena hän on hiihtänyt yhteensä jo 1200 kilometriä.

– Rauman lisäksi olen hiihtänyt Uudenkaupungin putkessa, Ylläksellä ja Italiassa.

Lisäksi Kares aikoo vielä osallistua Pirkanhiihtoon ja Rajalta rajalle -tapahtumaan, jonka osallistujat hiihtävät Kuusamosta Tornioon.

– Hiihtoaikaa on seitsemän päivää.

Mikä kumma ajaa miehen osallistumaan hiihtotapahtumiin vuodesta toiseen?

– Itsensä ylittäminen. Olen pienestä asti hiihtänyt pitkiä matkoja. Hiihto alkaa sujua siinä vaiheessa, kun on viisi tuntia takana.

7-vuotias Ida Yrjölä osallistui sunnuntain Länsi-Suomi hiihtoon yhdessä isänsä ja äitinsä, Sauli ja Kati Yrjölän kanssa. Idalla on muutama vuosi sitten ostetut karvasukset, jotka kuulema toimivat oikein hyvin. Kuva: Jussi Hietikko

Sukkia ja kahvia

Kaipiainen ja Koivulahti viettivät Länsi-Suomi -hiihtoa Latumajan sisällä sukkia kutoen. Heidän sunnuntainsa alkoi jo puoli yhdeksän aikaan kahvinkeitolla.

– Minulla oli kyllä aikomus hiihtää täältä kotiin, mutta tuohon vesikeliin en mene, Koivulahti nauraa.

– Muuten olemme kyllä hiihtäjiä, totaa Kaipiainen.

Puolen päivän tienoilla Latumajalle saapuvat Yrjölät, Kati ja Sauli sekä 7-vuotias Ida. Heidän mukaansa keli ei ole kovin paha.

– Pitää ja luistaa, Sauli Yrjölä toteaa.

Riitta Kaipiaisen ja Kaija Koivulahden sunnuntai kului Latumajalla sukkia takan ääressä kutoen ja järjestelyistä vastaten. Molemmat ovat innokkaita hiihtäjiä, mutta märkä ilma ei houkutellut. Kuva: Jussi Hietikko