Sateinen viikko tulossa Suomeen – sunnuntaina suven viimeiset helteet?

Raumalle ennustetaan lämmintä ja sateista viikkoa.

| Päivitetty

Sateenvarjoille on käyttöä jo tänään maanantaina, jos sääennusteet kutinsa pitävät.

Viikko alkaa epävakaisessa säässä, kertoo päivystävä meteorologi Kaisa Solin Ilmatieteen laitokselta. Maanantaina sade- ja ukkoskuuroja tulee laajalti maan etelä- ja keskiosissa. 

Maanantaina lämpimintä on maan keskivaiheilla, missä aurinkoisilla alueilla lämpötila voi nousta 24 asteen paikkeille. Sateisilla alueilla maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat jäävät parinkymmenen asteen tietämiin. 

Loppuviikosta on jälleen poudan ja helteiden mahdollisuus ukkosen ja sateiden väistyttyä.Tiistaina sade- ja ukkokuuroja tulee maanantaita yleisemmin. Voimakkaita puuskia sisältäviä ukkosia voi esiintyä maan länsi- ja pohjoisosissa.

– Tiistaina itäisin Suomi on ehkä poutaisin, mutta kyllä sielläkin sadekuurojen mahdollisuus on, Solin sanoo.

Ukkospuuskissa tuulet voivat puhaltaa noin 15–20 metriä sekunnissa. Kovat tuulet voivat aiheuttaa paikallisia vahinkoja, kuten yksittäisten puiden kaatumisia tai pihalla olevan irtaimiston lentoon lähtemistä.

Tiistaina lämpötilat ovat maanantain tapaan laajalti parinkymmenen asteen paikkeilla. Viikko jatkuu keskiviikosta eteenpäin epävakaisessa säässä.

– Etenkin maan länsiosissa voi olla keskiviikkona vähän yhtenäisempää sadetta ja etenkin idässä ja pohjoisessa on ukkosia.Myös torstaina ja perjantaina Suomessa on laajalti sateista. Lämpötilat ovat 20 asteen molemmin puolin.

Sunnuntaina ehkä vuoden viimeiset helteet

Pienet trombit eli rajut paikalliset pyörretuulet ovat Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Tuomo Bergmanin mukaan viikolla mahdollisia, mutta ne ovat epätodennäköisiä. Sen sijaan tavalliset ukkospuuskat ovat hänen mukaansa todennäköisempiä.

Viikonlopun ennusteet ovat vielä Bergmanin mukaan epävarmoja.

Veneilijöitä hän kehottaa seuraamaan sadekuurojen kehittymistä loppuviikosta. Veneilijöiden on syytä varmistaa turvalliseen paikkaan pääsy tarvittaessa. Viikonlopun juhlijoiden on myös syytä varmistaa, että kevytrakenteet, kuten juhlateltat, eivät pääse lentämään tuulen mukana.

Viikonloppuna sade näyttää enää vain paikalliselta tämän hetken ennusteiden mukaan.

– Suuressa osassa maata lauantai alkaa jo näyttämään poutaiselta, ja sitten sieltä on tyrkyllä oikein lämmintä ilmamassaa etelän ja idän suunnalta tulossa meitä kohti, Bergman kertoo.

Vielä jää nähtäväksi, syntyykö helteiseen ilmamassan rajaan matalapaine tai saavuttavatko helteet Suomea.

– Sunnuntaina olisi ehkä tämän vuoden viimeiset mahdollisuudet saavuttaa kolmenkymmenen asteen lämpö, jos joku niitä kaipaa. Toki on myöhemminkin pieni mahdollisuus, mutta se on hyvin harvinaista.

Rauman sääennuste:

https://ls24.fi/saa

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut