Satoja merimetson pesiä hävitettiin Luvialla

Ennen ja jälkeen -kuvat: Antti J. Lind

Luvian saaristossa on tuhottu satoja merimetson pesintöjä. Viime viikonloppuna luontoharrastajat totesivat yksityisellä linnustonsuojelualueella sijaitsevan pesimäluodon autioituneen. Juhannuksena luodolta laskettiin vielä 394 pesää, kun viikonloppuna luodolta löytyi vain hävitettyjä pesiä.

Tuhotut pesinnät kuuluivat Suomen kolmanneksi suurimpaan merimetsoyhdyskuntaan, jossa pesi tänä vuonna lähes 1 800 paria. Hävityksen kohteeksi joutuneella luodolla pesinnät olivat poikkeuksellisen myöhäisiä. Sen sijaan yhdyskunnan kahdella muulla luodolla merimetsojen pesinnät onnistuivat.

Hävitys ei rajoittunut vain merimetsoihin, vaan luoto oli tyhjentynyt myös muista siellä pesineistä linnuista. Monet saariston linnut pesivät mielellään merimetsoyhdyskuntien suojassa.

Merimetso on rauhoitettu luonnonsuojelulailla. Merimetson tappaminen on rikos, josta voidaan tuomita sakkoihin ja lisäksi maksamaan valtiolle lintujen korvausarvo. Yhden merimetson pesän korvausarvo on 235 euroa, joten tässä tapauksessa korvaussumma voi nousta yli 90 000 euron.