Sotejohtaja Satu Helin: Telakan työntekijöiden karanteenipäätösten ja ohjeiden antamiseen uusi malli – epäillyistä karanteenien rikkomisista tullut soittoja, poliisin virka-apuun ei vielä ole turvauduttu

Telakan alueen yrityksiä on velvoitettu toimittamaan tieto karanteenimääräyksestä ja siihen liittyvistä ohjeista työntekijöilleen prosessin nopeuttamiseksi ja selventämiseksi.

Rauman kaupunki pyrkii nyt aktiivisesti yhdessä RMC:n kanssa täsmentämään niitä tapoja ja käytäntöjä, joilla koronatartunnan saaneita tai sellaiselle altistuneita telakkatyöntekijöitä ohjeistetaan muun muassa karanteenista ja sen velvoittavuudesta. Asiasta Länsi-Suomelle kertoo maanantaina iltapäivällä tavoitettu sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Satu Helin.

– Sunnuntai-illan ja maanantaiaamun aikana on jouduttu luomaan uusi malli siihen, miten henkilöt saavat työnantajiensa yhdyshenkilöiden kautta tiedot karanteenista tai eristyksestä suoraan käteensä. Jokainen päätös täytyy tehdä ja antaa suomeksi, englanniksi sekä päätöksen saajan omalla äidinkielellä, Helin kuvailee.

Aiemmin suullinen tieto esimerkiksi karanteenista on tullut puhelimitse terveysviranomaisilta tulkin välityksellä. Kirjalliset ohjeet on lähetetty postitse, mihin on voinut mennä kolmesta viiteenkin päivää – postin kulku on Helinin mukaan ollut "auttamattoman hidasta".

– Meillä on ollut huoli siitä, ymmärretäänkö näitä ohjeita ja niiden vakavuutta, Helin sanoo.

Nyt työnantajayritysten yhdyshenkilöitä on velvoitettu viemään viralliset päätökset työntekijöille tiedoksi ja käymään ne läpi myös heidän omalla kielellään.

Kansalaiset huolissaan karanteenien valvomisesta

Huoli erityisesti karanteenien noudattamisesta on nostanut päätään myös raumalaisten keskuudessa.

– Meille on tullut joitakin viestejä, että miksi emme valvo karanteeneja. Tai sellaisia viestejä, että "meidän rappukäytävästä lähti nyt kauppaan joku, joka on määrätty karanteeniin". Tällaisista signaaleista herää huoli ja epäily siitä, ettei karanteeneja aina noudateta.

Satu Helin toteaa kuitenkin, ettei Rauman kaupungin terveyspalvelut ole valvova viranomainen, ja henkilöstö on lujilla jo ilman tällaisten soittojen aiheuttamaa kuormitustakin.

– Meillä ei ole keinoja tai lainsäädännöllisiä mahdollisuuksia lähteä jonkun epämääräisen ilmoituksen perusteella asiaa selvittämään. Jos selvä rikkomus tulee omassa työssämme tietoon, puutumme tietysti asiaan, ensin ohjeistamalla ja tarvittaessa pyytämällä poliisilta virka-apua, Helin selittää.

Toistaiseksi virka-apupyyntöjä ei Lounais-Suomen poliisilaitokselle ole Raumalta esitetty, laitokselta kerrotaan. Helinin mukaan keskusteluyhteys terveysviranomaisten ja poliisin välillä on Helinin mukaan kuitenkin jo olemassa, ja poliisille on ilmoitettu, että kaupunki tarjoaa tarvittavat suojaimet, mikäli niitä jollakin tehtävällä tarvitaan.

"Ei tarvetta osoitella eikä diskriminoida"

Sotejohtaja Satu Helin ei kuitenkaan toivo tilannetta, jossa vieraskielisiä ihmisiä lähdetään pitämään karanteenin rikkojina vain siksi, että telakan tuotantotyöntekijöistä suurin osa on vierastyövoimaa.

– Tahtoisin korostaa, että kansainvälisten työntekijöiden runsas määrä alueellamme on rikkaus ja yksi menestystekijöistämme, ja heitä on muuallakin kuin telakalla. Joukkoaltistuksia on tapahtunut yhtä lailla kaupungin työntekijöiden joukossa.

– Meillä ei ole tarvetta osoitella eikä diskriminoida (syrjiä) ketään. Nyt Raumalle on vaan osunut onnettomien yhteensattumien suma, Helin huokaisee.

Paluu kiihtymisvaiheeseen muutamassa viikossa?

Tästä yhteensattumien sumasta eli Raumasta vielä yleisemmin puheen ollen: millaisena Helin näkee kaupungin koronavirustilanteen?

Telakka muodostaa toki oman varsin voimakkaan ryppäänsä, josta ylivoimainen enemmistö Rauman tartunnoista on lähtöisin. Sen lisäksi Helin kiinnittää huomiota ikääntyneiden palvelutaloissa tapahtuneisiin altistuksiin.

– Jos palvelutaloissa todetut tartunnat saadaan kunnialla hoidettua ja telakan väki noudattaa ohjeistuksia eikä lähde karanteenista kauppoihin ja julkisiin tiloihin, on olemassa edellytykset, että tilanne saadaan muutamassa viikossa takaisin hallintaan, Helin toteaa.

Tavoitteena on palata leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen kolmen tai neljän viikon sisällä.

Maanantaina voimaan tullut tartuntatautilain muutos mahdollistaa kaupungille laajemmat valtuudet asettaa rajoituksia. Satu Helinin mukaan sellaisten tarvetta arvioidaan vielä.

– Tämän aamun keskustelun perusteella sellaisia ei olisi tulossa, mutta asiaan täytyy paneutua vielä tarkemmin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut