SDP:n Niina Malm: Kokoomuksen keppipolitiikka ei kelpaa SDP:lle

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm ihmettelee kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen Lännen median haastattelussa osoittamaa kritiikkiä Marinin hallituksen työllisyystoimille.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm (sd.) ihmettelee kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen Lännen median haastattelussa osoittamaa kritiikkiä Marinin hallituksen työllisyystoimille.

- Marinin hallitus on reilussa vuodessa tehnyt yhtä järeät työllisyystoimet, kuin edellinen oikeistohallitus sai koko neljän vuoden aikana tehtyä. Se, jos jokin, tuntuu kokoomusta kismittävän, Malm lataa.

Marinin hallituksen jo päättämät työn tarjontaa lisäävät toimet tuovat arviolta 31 000–36 000 lisätyöllistä, joista merkittävin työllisyyspäätös on ollut eläkeputken karsiminen. Tämän lisäksi Marinin hallitus tavoittelee yhteensä 80 000 lisätyöllistä vuosikymmenen loppuun mennessä.

- Kokoomus on ollut hallituksessa yhtäjaksoisesti vuodesta 2007 ja yhden jakson myös pääministeripuolueena. Puolueella on siis ollut hyvin aikaa tehdä tavoittelemaansa talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Mitä näiden vuosien aikana on tapahtunut? Suomen valtionvelka on kasvanut räjähdysmäisesti ja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat pahentuneet. Kokoomuksen näytöt ovat heikot, Malm toteaa.

- Oikeistolaista, kurjistavaa politiikkaa kokoomukselta on kyllä nähty. Viimeksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ehdotti leikkauksia ihmisten sosiaaliturvaan. Esimerkiksi työntekijöiden aseman heikentämisen kokoomus muotoilee mielellään ”paikallinen sopiminen”-yleistermin alle. Työmarkkinat kaipaavat totta kai joustoa. Kun puhutaan paikallisesta sopimisesta, niin on hyvä huomioida, että esimerkiksi Ruotsissa työntekijöillä on ensisijainen tulkintaoikeus paikallisiin sopimuksiin, kun taas Suomessa direktio-oikeus on työnantajalla. Tässä asiassa voisimme ottaa mallia länsinaapurista, Malm ehdottaa.

- Arvoilla on politiikassa väliä erityisesti koronakriisin kaltaisen pandemian keskellä. Marinin hallituksen talouspolitiikka perustuu kestävän kasvun edellytysten luomiseen koko maahan, tuottavuuden nostamiseen, aktiiviseen elinkeinopolitiikkaan ja työllisyyden vahvistamiseen. Kokoomus sen sijaan haluaisi maksattaa koronakriisin laskun yhteiskuntamme heikompiosaisilla. Tähän SDP ei suostu, Malm päättää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut