Mopoautoon kuolettavin seurauksin törmännyt mies oli rajussa humalassa, kuvasi ajoaan ja piti toisessa kädessä tupakkaa – syyttäjä vaatii tuomiota nuoren tytön taposta ja pojan tapon yrityksestä

Kolarissa kuoli 13-vuotias tyttö, joka oli mopoautoa kuljettaneen 16-vuotiaan pojan tyttöystävä. Oikeutta käydään Porin oikeustalolla.

| Päivitetty

Eurassa 9. heinäkuuta mopoautoon vakavin seurauksin henkilöautolla törmännyt euralaismies oli tapahtuma-aikaan rajussa humalassa: hänen verestään mitattiin ajon jälkeen peräti 2,49 promillen alkoholipitoisuus. Asia selviää syyttäjän haastehakemuksesta, jonka sisältämät syytteet luettiin tänään tiistaina aamulla Porissa.

Syyttäjän teonkuvauksen mukaan mies ajoi tapahtuma-aikaan myös erittäin huomattavaa ylinopeutta Harjavallantiellä eli kantatiellä 43 Eurassa. 80 kilometrin tuntinopeusrajoituksen alueella mies ajoi henkilöautoa peräti 180 kilometrin tuntinopeudella lähtiessään ohittamaan mopoautoa.

Mopoautoa kuljetti euralainen 16-vuotias poika, ja kyydissä oli hänen 13-vuotias tyttöystävänsä. Rikoksesta syytetty mies lähti ohittamaan mopoautoa ensin vasemmalta, mutta luopui tästä ohitusaikeesta vastaan tulleen ajoneuvon vuoksi.

Sen jälkeen hän päätti lähteä ohittamaan mopoautoa oikealta eli pientareen puolelta siinä onnistumatta.

Epäonnistuminen oli seurauksiltaan traaginen: hän törmäsi henkilöautolla mopoauton perään suurella nopeudella sillä seurauksella, että mopoauto repesi kahteen osaan.

Sekä kuljettaja että matkustaja lensivät autosta ulos. Matkustaja eli euralainen tyttö kuoli saamiinsa vammoihin, poika taas loukkaantui vakavasti.

Poika istuu parhaillaan oikeussalissa siten, että hänen ja teoista syytetyn miehen välinen näköyhteys on peitetty sermillä.

Syyttäjän mukaan taposta ja tapon yrityksestä syytetty mies kuvasi kovavauhtista ajoaan puhelimella ja piti toisessa kädessään tupakkaa. Olosuhteet olivat hyvät: tapahtuma-aikaan oli valoisaa ja tieosuus oli suora.

Syyttäjä vaatii miehen tuomitsemisesta taposta ja tapon yrityksestä sillä perusteella, että hänen on täytynyt pitää mopoautossa olleiden nuorten kuolemaa tai vakavaa loukkaantumista törmäyksen varsin todennäköisenä seurauksena.

Mies itse kiistää syyllistyneensä tappoon ja tapon yritykseen ja myöntää vain törkeän kuolemantuottamuksen ja vammantuottamuksen.

Asiassa annetaan tuomio 1. marraskuuta, kuten kerromme analyysijutussamme:

Analyysi: Syyttäjäkään ei väitä euralaismiehen tarkoittaneen tappaa mopoautossa ollutta tyttöä, mutta syyttää miestä silti taposta – ja sille on perusteensa

Uutista päivitetty kauttaaltaan 10.07. Lisätty linkki ja viittaus analyysijuttuun keskiviikkona 12.10. klo 14.50.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut