Se nousee taas: Selkämeren sinilevähirviö näkyy jo satelliittikuvissa

Poikkeuksellinen hellekesä näyttää ennakoidusti johtavan pahaan sinilevätilanteeseen Selkämerellä ja selvästi aiemmin kuin ennen.

| Päivitetty

Poikkeuksellinen hellekesä näyttää ennakoidusti johtavan pahaan sinilevätilanteeseen Selkämerellä. 

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) julkaisemassa, maanantaina otetussa satelliittikuvassa selvästi erottuva levämuodostuma yltää avomerellä Ahvenanmaan pohjoispuolelta Etelä-Pohjanmaan korkeudelle. Rauman tasolla sinilevä erottuu kuvassa erityisen voimakkaasti.

Tilanne lienee pahentunut edelleen, ja suunta jatkunee helteiden mukana. Pintaan noussutta sinilevämassaa löytyi tiistaina jo Rauman ulkosaaristosta, ei vain avomereltä

- Sakeat ja silminnähden havaittavat leväesiintymät ulottuvat jo Santkariin ja Kylmikseen asti, kertoo veneilevä luontoharrastaja Tapio Nylund.

Tilanne alkaa muistuttaa kahden vuoden takaista, jolloin satelliittikuvassa näkyi melkein koko Sekämeren avomerialueelle ulottuva levämuodostuma. Tuolloin oli kuitenkin kyse elokuusta, ja nyt kehitys on siis roimasti aiempi.

Selkämeren pahentunutta sinilevätilannetta on pidetty merkkinä merialueen rehevöitymiskehityksen pysyvämmästä muutoksesta huonompaan. Se johtuu sekä alueen omasta että Itämeren pääaltaalta tulevasta kuormituksesta.

Päivitetty klo 15.50: Lisätty havainto Rauman ulkosaaristosta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut