Seksityö kukoisti myös Raumalla – merimiehet löysivät helposti etsimänsä

Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen avaa uudessa kirjassaan 1800-luvun turkulaisten tarkastusnaisten elämää kupan ja köyhyyden keskellä. Seksityötä harjoitettiin myös muilla merenkulkupaikkakunnilla kuten esimerkiksi Raumalla.

Turussa tehtiin 18. lokakuuta 1838 Suomen siihenastisen historian laajin kupparatsia. Sukupuolitautitarkastuksiin pakotettiin yhden päivän aikana kymmeniä naisia ja heidän tietonsa kirjattiin poliisin valvontakirjaan. Yhteensä tarkastuksia kertyi kymmenen vuoden aikana 164.Syntyi käsite tarkastusnainen.

Turun yliopiston Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhosen teos Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa avaa näkymän näiden seksityöläisten arkeen.

– Maailma oli tuolloin hyvin erilainen kuin nyt. Esimerkiksi seksin myynti ei ollut silloin vielä erikseen kriminalisoitua toimintaa. Laittomaksi se tuli vasta 1800-luvun loppupuolella. Seksin myynti oli köyhille naisille yksi lisätienesti pyykkäämisen ja piikomisen lisäksi, toteaa Vainio-Korhonen.Ennen 1800-luvun puoltaväliä seksuaalisten palvelujen kauppa ei ollut mikään oma ja erillinen yhteiskunnallinen ongelma. Lähtökohtaisesti kaikki naimattomien henkilöiden välinen seksuaalisuus oli haureellista, paheksuttavaa ja rikollista, liittyipä siihen raha tai ei.Turkulaisnaisten terveystarkastukset olivat Suomen ensimmäiset. Mallia niihin otettiin Napoleonin ajan Ranskasta, jossa seksityöläisten oli käytävä säännöllisesti lääkärintarkastuksissa sukupuolitautien leviämisen estämiseksi.

Järjestelmä oli Suomessa Turun lisäksi käytössä Helsingissä, Kuopiossa, Tampereella, Oulussa, Vaasassa ja Viipurissa. Se ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että vain näissä kaupungeissa olisi myyty seksiä.

-Sitä tapahtui toki myös pienemmillä paikkakunnilla kuten esimerkiksi Raumalla, toteaa Vainio-Korhonen.

Seksipalveluille on aina ollut kysyntää paikkakunnilla, joissa on ollut esimerkiksi armeijan kasarmeja, rakennustyömaita tai paljon meriväkeä kuten esimerkiksi Raumalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut