Sekuntikello tikittää, finaali lähestyy – Helmi Lehto ja Liina Saarva lähtevät kokkikisaan Kempeleesen

Winnovasta 11 opiskelijaa selvitti tiensä eri talojen Taitaja2021-finaaliin. Matkalle lähdetään ensi viikolla ja kisoja voi seurata verkossa.

Kello tikittää aikaa. Kutakin kilpailuannosta varten on tietty määrä aikaa. Jos aika ylittyy, se tietää sakkopisteitä. Liina Saarva viimesitele kielirullaa. Kuva: Juha Sinisalo

58 minuuttia. Ajanotto tikittää teräshyllyllä Liina Saarvan silmien korkeudella. Niin paljon on aikaa saada kilpailuannos valmiiksi.

– Näyttää paremmalta kuin viimeksi, Saarva arvioi ja Winnovan lehtori Janne Lohi nyökyttelee vieressä. Hän sanoo, että molemmat kilpailijat ovat periksiantamattomia ja luonteeltaan rauhallisia, mikä voi olla myös haaste.

– Liikkeissä on hyvä olla nopeutta. Esimerkiksi sormisyötäviä tehdään 45 kappaletta ja ne pitää asetella lautaselle ja viimeistellä. Aikaa on rajallinen määrä.

– Täsmällisyyttä pitää vähän parantaa, Saarva lisää.

Tekemisen tahti on ripeytynyt harjoituksen myötä. Ensi viikon alussa Liina Saarva lähtee toisen kokkioppilaan, Helmi Lehdon kanssa Kempeleeseen Oulun lähelle. Mukaan lähtee myös kaksikkoa valmentanut Lohi.

Lehtori Janne Lohi luotsaa Helmi Lehtoa (kuvassa) ja Liina Saarvaa kohti Taitaja2021-finaalia ensi viikolla Kempeleessä. Kuva: Juha Sinisalo

Yllättäviäkin raaka-aineita

Kempeleessä ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suorittavat nuoret eri puolilta Suomea kilpailevat paremmuudesta.

Parikilpailuna käytävään kisaan pyrki liki 100 toiveikasta paria. Heistä vain kahdeksan valittiin loppukilpailuun etätuomaroinnin perusteella.

– Helmi ja Liina ovat voittaneet jo, kun he pääsivät finaaliin, Janne Lohi sanoo.

Toisen vuoden kokkioppilas Helmi Lehto ja ensimmäisen vuoden opiskelija Liina Saarva selvittivät tiensä valtakunnallisesta semifinaalista finaaliin helmikuussa, ja ovat siitä lähtien harjoitelleet ahkerasti Satamakadun opetuskeittiössä.

Finaalit käydään ensi viikolla kolmena päivänä. Tiistaina valmistetaan buffet-tyylisesti sormisyötäviä, niin makeita kuin suolaisia. Keskiviikkona vuorossa on semifinaalista tuttu edustusruokatehtävä pääruoalla lisättynä, ja viimeisenä kisapäivänä torstaina kokataan katuruokaa.

Kaikki muut raaka-aineet ovat jo tiedossa, mutta katuruokapäivän ainekset kerrotaan vasta edellisenä päivänä.

– Olemme sitä varten kehitelleet muutamia aihioita, Lohi kertoo.

Kisaviikon pääruoka-aineissa oli erikoisuuksiakin.– Kielirullan raaka-aineena on naudan kieli. En kammoa kieltä, mutta kyllä se vähän yllätti, Saarva pohtii.

Lisäksi raumalaiskaksikko pääsee käsittelemään muun muassa nokkosta ja raparperia.

Värikkyys erottaa muista

Helmi Lehto ja Liina Saarva eivät lähde arvailemaan sijoitustaan finaalissa. He tekevät parhaansa ja tietävät vahvuutensa.

Rauhallisuuden lisäksi niitä löytyy tietysti ruoastakin.

– Meillä oli semifinaalissa värikkäitä ruokia.

Taitaja 2021 kokkifinaali 18.–20.5. Kempeleessä. Eri alojen osaajat kilpailevat finaaleissa 13 eri paikkakunnalla, mm. Oulussa ja Rovaniemellä.

Ouluun lähtee Winnovasta 11 finalistia

Kokkien parikisaan osallistuvien Helmi Lehdon ja Liina Saarvan lisäksi Taitaja2021-finaaleissa kilpailee yhdeksän muuta Winnovan opiskelijaa.

Kilpailijoita on kaikkiaan yhdeksässä eri lajissa.

Autokorinkorjauksessa kisaa Mikko Syrjälä, metsäkoneen käytössä Juuso Jalava ja Juho Palomäki, lähihoitajan työssä Mari Tyykilä, taloushallinnossa Emilia Pihlavirta, turvallisuusalalla Hugo Hurme, sähköasennuksessa Eerik Lehtimäki, leipuri-kondiittorialalla Henna-Riikka Heikkilä ja automaatioasennuksessa Valto Mäkelä.

Taitaja-finaalissa on mukana myös Sataedun opiskelijoita. Yläkoululaisten Taitaja9-finaali järjestetään virtuaalisesti Seppo-pelin kautta.

Taitaja-tapahtuma järjestetään ensi vuonna Satakunnassa. Päätapahtuma on Porissa.

Finaaliviikkoa voi seurata osoitteessa www.taitaja2021.fi/tapahtumaohjelma

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut