Selkämereltä kalastetaan yhä yli kaksi kertaa niin paljon kuin muilta merialueilta yhteensä

Luken tilastoinnin mukaan kirjolohen tuottajahinta nousi viime vuonna melkein 30 prosenttia, ahvenen noin kuusi.

| Päivitetty

Ahvenen tuottajahinta nousi viime vuonna noin kuusi prosenttia edellisvuodesta. KUVA: arkisto/Juha Sinisalo

Selkämeri on pysynyt Suomen kaupallisen merikalastuksen ylivoimaisena ykkösenä. Alueelta kalastettiin viime vuonna reilut 62 miljoonaa kiloa kalaa, mikä on yli tuplasti niin paljon kuin muilla merialueilla yhteensä.

Koko Suomen merikalastussaalis oli 87 miljoonaa kiloa eli 11 miljoonaa kiloa vähemmän kuin vuonna 2021. Selkämerellä saalis sen sijaan kasvoi, sillä edellisvuonna kiloja kertyi noin 61 miljoonaa.

Luvut selviävät Luonnonvarakeskus Luken tilastoista.

Kokonaissaaliin vähenemiseen vaikuttivat Luken mukaan kiintiöt, kalakantojen tila, polttoainekustannukset, kalan kysyntä, sekä hylkeiden ja merimetsojen aiheuttama häirintä.

Silakkasaalis jatkaa laskuaan

Merkittävimpien saalislajien keskinäisessä suhteessa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia, vaan silakka on edelleen ylivoimaisesti merkittävin laji niin kiloina (68 miljoonaa kiloa) kuin euroinakin ( 5,4 miljoonaa euroa) mitattuna.

Silakkasaalis kuitenkin laski edellisestä vuodesta. Kyseessä oli kuudes peräkkäinen vähenevän silakkasaaliin vuosi,.

Pohjanlahden silakkakiintiöstä kalastettiin noin 60 prosenttia. Elintarvikkeeksi käytettiin noin viidesosa Suomeen puretusta silakkasaaliista, kun loppu päätyi rehuksi tai kalajauhon valmistukseen.

Tuottajahinnat nousivat selvästi

Pienemmästä kokonaissaaliista huolimatta saalliin arvo pysyi kutakuinkin ennallaan, mikä johtui tuottajahintojen noususta. Melkein kaikkien merkittävimpien kalalajien tuottajahinnat nousivat.

Lohikalojen kohdalla nousu oli selvästi suurinta. Peratun lohen tuottajahinta nousi 44 ja kasvatetun kirjolohen 27 prosenttia edellisestä vuodesta. Siian tuottajahinta nousi 13 ja ahvenen kuusi prosenttia.

Muokattu klo 16.13: Korjattu oikeat saalisyksiköt.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut