Selvitys: JVP-Euran putkirikko ei heikentänyt Eurajoen veden laatua

Puhdistamoyhtiön oma, elokuinen arvio osoittautui vesianalyysien ja laskennan perusteella oikeaksi. Valvova viranomainen pitää tapausta silti vakavana, sillä vuodon havaitsi ensin ulkopuolinen henkilö.

| Päivitetty

JVP-Euran puhdistamolta pääsi laitosalueen ulkopuolelle vajaasti puhdistettua jätevettä arviolta 100 000 litraa. Päästö ei vaikuttanut havaittavasti Eurajoen veden laatuun. Arkistokuva.

Euran jätevedenpuhdistamon elokuinen putkirikko ei heikentänyt Eurajoen veden laatua.

Päätelmä käy ilmi tapauksen jälkeen tehdystä selvityksestä, jonka toteutti Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus.

– Tehtyjen tarkkailuiden perusteella Eurajoessa ei ollut havaittavissa selviä viitteitä jätevesivuodon vaikutuksista, selvitys toteaa.

Vaikutukset jäivät sen mukaan hyvin vähäisiksi myös laskennallisesti.

Niinpä JVP-Eura Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Lemisen oma, tuoreeltaan ympäristöviranomaiselle antama arvio vuodon vähäisistä ympäristövaikutuksista oittautui siis oikeaksi.

Määrä jää arvioksi

Ympäristövaikutuksia joessa vähensi oleellisesti se, että vuoto päätyi puhdistamolta lähtevään ja hitaasti virtaavaan ojaan. Se padottiin, minkä lisäksi merkittävä osa vuodosta saatiin pumpattua takaisin puhdistusprosessiin.

Ympäristöön päässeen ja vajaasti puhdistetun jäteveden tarkkaa määrää ei kuitenkaan tiedetä. Tämä johtuu erityisesti siitä, että vuodon alkamisaikaa ei ole pystytty selvittämään.

– Vuotomäärä oli puhdistamon kokonaisvirtaamaan nähden niin pieni, että muut virtaamiin vaikuttavat häiriötekijät estävät virtausmittauksien hyödyntämisen vuodon keston ja määrän määrittämisessä, JVP-Eura perustelee Varsinais-Suomen ely-keskukselle antamassaan selvityksessä.

Ojaa seurataan vielä

Arvio vuotaneesta vesimäärästä on 100 000 litraa.

Määrää voi verrata esimerkiksi puhdistamolta Eurajoeen päästettävän, puhdistetun jäteveden määrään. Se oli elokuun lopulla reilut 5,7 miljoonaa litraa vuorokaudessa.

Lähiojassa päästön vaikutus sen sijaan näkyi selvästi, joskaan ojavedestä ei ole käytössä vertailutietoa.

Tilannetta on tarkoitus analysoida syksyn aikana uudelleen. Tarkkailun kohteena on erityisesti se, onko ojan veden laatu tuolloin ojavesille tyypillisellä tasolla.

Seurantaa on jo tehostettu

Laitoksen vastuuvalvojana elyssä toimiin ylitarkastaja Timo Stranius. Hän pitää tapausta ikävänä yllätyksenä, sillä puhdistamolla on tehty paljon töitä puhdistustuloksen parantamiseksi.

Vaikka päästö ei selvityksen mukaan vaikuttanut Eurajoen veden laatuun, pitää Stranius tapausta vakavana.

– Varsinkin kun toiminnassa tätä ei oltu itse huomattu, hän perustelee.

Päästön havaitsi ensin ulkopuolinen henkilö.

JVP-Euran mukaan puhdistamon salaojavesien seurantaa on tapauksen jälkeen jo tehostettu. Lisäksi on rajoitettu raskaan kaluston liikkumista perustuksiltaan ongelmalliseksi osoittautuneella alueella.

– Valvontaviranomainen arvioi kuitenkin vielä tätäkin asiaa, Stranius sanoo.

Muokattu klo 14.57: Lisätty valvovan viranomaisen kommentit. Lisätty myös osuus puhdistamon ympäristöluvan lainvoimaisuudesta.

Näin päästön selvitys eteni

22.8.: Yleisöilmoitus puhdistamon viereisen ojan poikkeuksellisesta vedestä. Syyksi epäiltiin tällöin ojanperkausta.

23.8.: Selvityksissä kävi ilmi, että ojaan vuotaa puhdistamon ilmastusrakennuksen salaojan purkuputki. Tapauksesta tehtiin asianmukaiset ilmoitukset valvovalle viranomaiselle, lehdistölle ja jokivarren asukkaille. Eurajoesta ja ojasta otettiin näytteet. Laitoksen valvoja (ely-keskus) teki tarkastuskäynnin.

24.8.: Vuodon syyksi oletettu ilmastuskiinteistön saniteettiviemäri korjattiin.

25.8.: Vuoto jatkui, ja nyt epäily kohdistui puhdistamon ilmastuksen ja väliselkeytyksen väliseen putkeen. Sen rikkoutumissyyksi arveltiin ilmastusrakennnuksen ja viereisen alueen perustuksia. Lisänäytteitä ojasta ja joesta.

26.8.: Vuoto paikannettiin ja korjattiin. Jujo Thermal pidätti korjauksen aikana jätevetensä omilla varoaltaillaan, ja korjaus onnistui ilman jätevesiohituksia puhdistamolla.

29.8.: Lisänäytteitä ojasta ja joesta.

Puhdistamolle tuli työrauha: ei valituslupaa ympäristöluvasta

Vuosikausia jatkunut JVP-Euran ympäristöluvan käsittely on päättynyt.

Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa Vaasan hallinto-oikeuden vajaa vuosi sitten tekemästä päätöksestä, joten ympäristölupa on nyt lainvoimainen.

– Saamme työrauhan, toimitusjohtaja Jarkko Leminen sanoo.

Käytännön tasolla mikään ei silti muutu, sillä puhdistamo on noudattanut uuden luvan päästörajoja ja muita ehtoja jo ennen luvan lainvoimaisuutta.

Sinetti myös Säkylään

Lainvoiman sai myös päätös, joka koskee puhdistamon purkuputken mahdollista siirtämistä pois Eurajoesta.

Päätöksen mukaan JVP-Euran on jätettävä asiaa koskeva selvitys vuoden 2026 loppuun mennessä.Selvityksessä on arvioitava siirtoputken tarpeellisuutta, ja lupaviranomainen voi selvityksen perusteella täydentää lupaa tai täsmentää sen määräyksiä. Keskustelu aiheesta jatkunee siis edelleen.

JVP-Euran ympäristöluvan kanssa samaan aikaan lainvoimaisiksi tulivat Säkylän kunnan sekä Apetitin jätevedenpuhdistamojen ympäristöluvat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut