Selvitys: Pyhärannan seurakunnalla ei eväitä pysyä itsenäisenä – liitosta esitetty jo ensi vuodelle

Sulauttaminen naapuriseurakuntaan tulee tuomiokapitulin käsittelyyn.

| Päivitetty

Pyhärannan seurakuntaa saattaa odottaa seurakuntaliitos. Rohdaisissa sijaitseva Pyhärannan kirkko on Josef Stenbäckin suunnittelema ja valmistunut vuonna 1909.

Pyhärannan seurakunnalla ei ole edellytyksiä jatkaa itsenäisenä seurakuntana, selviää Turun tuomiokapitulin tilaamasta selvityksestä. Kyse on sekä taloudellisten että toiminnallisten edellytysten puutteesta.

Selvityksen mukaan Pyhärannan seurakunnassa on henkilöstö supistettu minimiin ja useimmat tehtävät ovat osa-aikaisia. Myös kiinteistöissä on huomattavaa korjausvelkaa. Selvittäjä esittää, että Pyhärannan seurakunta liitettäisiin Uudenkaupungin seurakuntaan vuoden 2025 alusta. Sama esitys koskee Vehmaan seurakuntaa.

Aloitteen seurakuntaliitoksesta voi tehdä seurakunnan kirkkovaltuusto sekä tuomiokapituli tai piispa. Turun tuomiokapituli käsittelee esiselvitystä seuraavan kerran istunnossaan helmikuun 6. päivänä.

Selvityksen on laatinut talousjohtaja, organisaatiokonsultti Keijo Haavisto Turun tuomiokapitulin pyynnöstä. Selvitys koski Pyhärannan ja Vehmaan seurakuntien lisäksi myös Kustavin ja Taivassalon seurakuntia.

Selvittäjälle annettiin tehtäväksi laatia arvio kyseisten neljän seurakunnan talouden tilasta seurakunnallinen toiminta ja henkilöstö huomioiden. Lisäksi piti kartoittaa mahdolliset liitosseurakunnat sekä laatia esiselvityksen pohjalta esitys mahdollisista liitossuunnista ja liitosaikataulusta.

Kustavin ja Taivassalon seurakuntien osalta selvittäjä ei antanut yksiselitteistä suositusta Pyhärannan ja Vehmaan seurakuntien tapaan. Selvittäjän mukaan seurakuntaliitokset tulevat ajankohtaisiksi viimeistään tämän vuosikymmenen lopussa.

Todennäköisin liitossuunta olisi Uudenkaupungin seurakunta, josta syystä selvittäjän mukaan tulisi vakavasti harkita, pitäisikö liitos toteuttaa samanaikaisesti Pyhärannan ja Vehmaan liitoksen kanssa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut