Seminaarinmäen kritisoitu kerrostalo vaihtoi paikkaa

Rakennusta sovitellaan nyt Satamakadun varteen kadunsuuntaisesti.

Kritiikkiä keränneen Rauman Seminaarinmäen kulmauksen kerrostalon paikkaa on vaihdettu kaavakartalla. Nyt kerrostaloa suunnitellaan Satamakadun puolelle kadunsuuntaisesti.

Kerrostalo sijaitsi selkeämmin Satamakadun ja Seminaarinkadun kulmauksessa silloin, kun Seminaarinmäen kaavauudistus oli vielä luonnosvaiheessa.

Sittemmin kerrostalon suunnittelua on jatkettu kaupungin kaavoituksessa arkkitehtitoimisto Oopeaan avulla.

Rakennuksen uudella sijoittelulla on tarkoitus avata Seminaarinmäkeä nykyistä paremmin kaupunkimaisemaan.

Jalankulku uudesta paikasta

Suunniteltua kulmakerrostaloa vastustivat monet eri tahot. Palautetta tuli niin yksityishenkilöiltä kuin Seminaarinmäkeä lähellä olevilta yhdistyksiltä, kuten Myllymäen killalta ja Opekkaalta.

Kaupungin toimielimistä kriittisesti suhtautuivat tekninen valiokunta ja ympäristö- ja lupalautakunta.

Kritiikki kohdistui muun muassa siihen, että kulmakerrostalo sulkee Seminaarinmäen yhteyden ja näkymät Keskuspuiston suuntaan.

Palaute on vaikuttanut ainakin siinä mielessä, että kerrostalon paikkaa on muutettu kaavauudistuksen edettyä ehdotusvaiheeseen.

Kerrostalotontin rajausta on myös muutettu, jotta Seminaarinmäelle johtava sisäinen jalankulkuyhteys on suunnattu suoremmin Keskuspuiston ja valo-ohjatun risteyksen suuntaan.

Puuverhous julkisivuun

Kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto käsittelee Seminaarinmäen asemakaavamuutosehdotusta tiistaina. Kaavaehdotuksen myötä päätettäväksi tulevat myös kerrostalon rakentamistapaohjeet.

Niissä julkisivumateriaaliksi määrätään puuverhous ja kattomateriaaliksi konesaumattu pelti. Kerrostalon rakennusmassan tulee jakautua selkeästi kahteen eri osaan.

Rakennuksen Seminaarinkadun puoleiseen päätyyn ei saa sijoittaa asuntoja ensimmäiseen kaduntasokerrokseen. Kadulle avautuvien liiketilojen, toimistotilojen ja yhteistilojen sijoittaminen on sallittua.

Kerrostalon sallittu kerrosala on 2 000 kerrosneliömetriä. Alasta rakennusalalle sallitusta kerrosalasta 20 prosenttia voidaan käyttää myymälätiloihin.

Myös muualle asumista

Myös muualle Seminaarinmäelle ollaan sijoittamissa asumista. Kaavauudistuksessa muodostuu uusi tontti, jolla sijaitsevat suojellut vanha johtajanrakennus, Artika sekä pieni pajarakennus.

Tontti merkitään rakennussuojelualueeksi. Uusi kaava mahdollistaa asuntojen sijoittamisen näihin rakennuksiin.

Myös muut käyttötarkoitukset ovat mahdollisia, kunhan suojelumääräys ja ympäristön vaatimukset otetaan huomioon.

Pääosin Seminaarinmäen kaava-alue jää voimassa olevan kaavan tapaan rakennussuojelualueeksi, joka on tarkoitettu yleisiä rakennuksia varten.

Kerrostalohankkeen tieltä puretaan tyhjilleen jäänyt ruokalarakennus Kulinarium. Sen naapurissa sijaitsevalle Teletalolle muodostetaan niin ikään oma tontti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut