Seminaarinmäen uudistus viimein vauhtiin – tavoitteena saada myös asumista

Vanhan ruokalan tilalle suunnitellaan asuinkerrostaloa.

Rauman Seminaarinmäen asemakaavamuutos etenee viimein. Alueen kaavauudistuksesta on julkaistu sen ensiaskel eli osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Kaavamuutoksesta on solmittu aiemmin keväällä sopimus Rauman kaupungin Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n välillä.

Tavoitteena on muuttaa alueen asemakaavaa asuinkäytön suuntaan. Vanhaa tonttia halutaan jakaa pienempiin osiin ja muuttaa tyhjillään olevia rakennuksia asuinkäyttöön. Vanha ruokalarakennus Kulinarium halutaan purkaa ja rakentaa tilalle liike-asuinkerrostalo.

Kohteina ovat lisäksi hallintorakennus sekä käsityöverstas Artika, jotka Rauman kaupunki on luvannut ostaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä. Pakettiin kuuluu myös pieni pajarakennus, ja kokonaisuuden yhteishinnaksi on sovittu 700 000 euroa jo vuonna 2017.

Rakennukset inventoidaan

Seminaarialue on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Kaikista aluetta koskevista suunnitelmista ja hankkeista on varattava museoviranomaiselle mahdollisuus lausunnon antamiseen.

Asemakaavatyössä otetaan huomioon alueen rakennus- ja kulttuurihistorialliset arvot. Kaavatyön yhteydessä suoritetaan Seminaarinmäen rakennusinventointi ja laaditaan kulttuurimaisema-analyysi. Lisäksi tehdään luontoselvitys sekä tarvittaessa myös meluselvitys.

Rauman Seminaarin rakennustyöt käynnistyivät vuonna 1897. Alkuperäisen suunnitelman mukaisia rakennuksia tontilla on viisi: päärakennus, hallintorakennus, kirjasto sekä tiiliset käsityöverstas Artika ja paja.

1950-lukua edustavat Torni, normaalikoulu ja puutarhurin asunto, 1960-lukua ruokalarakennus Kulinarium ja työpaja Teknika. Uusi normaalikoulu on vuodelta 1997 ja tuoreimpana vasta valmistunut Pikkunorssi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut