Senioriporukassa soitto soi ja laulu raikaa: musiikki on monelle elinikäinen harrastus

Senioreiden kulttuuriviikoilla on myös eläkeikäisten omaa ohjelmaa. Ensi viikon musiikkimatinea on kolmen raumalaisen kokoonpanon kimppa.

Musiikkia harrastavat seniorit pistävät parastaan ensi keskiviikon matineassaan Posellissa. Leo Kivirauma vetää Seniorisoittajia.

Vaikka kehoon tulee ikääntyessä monenlaista kremppaa, harrastamista se ei estä. Haappusten kirkolle kokoontuneen kolmen raumalaisen seniorikokoonpanon harjoituksissa vedellään Kultaista nuoruutta hyvällä sykkeellä.

Harjoittelun tulos on kuultavissa ensi keskiviikkona, senioreiden kulttuuriviikon iltapäivämatineassa Posellissa. Siellä Seniorisoittajat, Senioriopettajien kuoro sekä JatsiJannut ja Maria pistävät parastaan.

Parasta on sosiaalisuus

Moni musiikkia harrastavista eläkeläisistä on mukana useammassa Raumalla toimivassa musiikkiryhmässä.

Yrjö Berg soittaa vetopasuunaa Seniorisoittajissa ja laulaa Seniorikuorossa. Musiikillinen historia juontaa aina Pepe Jalosen johtamaan Rauman poikasoittokuntaan.

– Vuodesta 61 olen harrastanut musiikkia. Musiikki on elin-ikäinen harrastus. Kun siihen aikoinaan lähti, se vei heti mennessään.

Berg kuuluu myös Rauman soittokunnan ja Pilsnerial-seitsikon riveihin.

– Kaikki muutkin soittavat jossain muussa kokoonpanossa, kuten Pläkkploosareissa ja Vermuntilan soittokunnassa.

Berg on nyt 73-vuotias. Ikä ei vielä ole suuremmin rasittanut harrastusta, joskin hänellä on toisessa korvassa kuulonalenema.

– Meluvaurio, joka johtuu siitä, etten ole käyttänyt kuulosuojaimia. Niin huono se ei ole, että haittaisi soittamista, Berg sanoo.

Musiikin harrastamisen terveysvaikutukset tiedetään. Berg uskoo tarkkuutta ja keskittymistä vaativasta harrastuksesta olevan hyötyä esimerkiksi dementian etenemisessä.

– Myös sosiaalinen merkitys on suuri, täällä pääsee tekemään yhdessä kavereiden kanssa.

Laulaminen käy kuntoilusta

Senioriopettajien kuorossa laulava Leena Sammallahti on huomannut, että puhtaasti laulaminen on sitä haastavampaa mitä vanhemmaksi tulee.

– Tarkasti laulaminen vaatii aiempaa enemmän työtä ja kotona pitää harjoitella enemmän.

Laulamisen ohella myös tanssia harrastava Sammallahti pitää myös kuorossa laulamista fyysisenä harrastuksena.

– Vaikka istutaan paikoillaan, keho joutuu ponnistelemaan. Laulaminen on kunnon ylläpitämisen kannalta tärkeää puhumattakaan sen sosiaalisista vaikutuksista. Itse olen ajatellut, että tanssin ja laulan niin kauan kuin pystyn.

Hän muistaa myös kiittää kuoronjohtaja Lasse Selännettä.

– Lassella on niin hiivatin hyvä näkemys ja hän osaa vaatia meiltä.

Selänteen mukaan kuorolaiset ovat harrastuksessaan uskollisia. Senioriopettajien kuorolla on sitä 16 vuotta johtaneen Selänteen mielestä myös oma paikkansa kaupungin kuorokentässä.

– Innostus vain lisääntyy, kun tullaan seniori-ikään.

Jatsijannut uusi tulokas

Seniorisoittajilla ja Senioriopettajien kuorolla on jo monen vuoden historia, mutta JatsiJannut & Maria perustettiin vasta pari vuotta sitten.

– Löysimme toisemme Senio- riopettajien kuorosta, pianisti-kitaristi Hannu Åker kertoo.

Kaikki muut ovat eläkeläisiä paitsi alun perin huilistiksi kokoonpanoon tullut luvialainen Maria Leppänen. Hänet tunnetaan myös taiteilijana. Nykyään Leppänen on jazz-standardeja soittavan kokoonpanon solisti.

– Hänestä kuoriutui laulaja, joka on kehittynyt aivan valtavasti viimeisen vuoden aikana, Åker kehuu.

Toistaiseksi jazzkokoonpanolla ei ole vielä ollut kovin montaa keikkaa.

– Tässä vaiheessa ollaan soitettu ruokapalkalla, mutta meillä on kova innostus päällä. Kuuluisuutta odotellessa, Åker myhäilee.

Senioreiden muita kulttuuriviikon tärppejä ensi viikolle

Senioreiden kulttuuriviikot tarjoavat raumalaisille ikäihmisille ohjelmaa 15.10. asti.

Puhaltimet soivat ja laulu raikaa

Seniorisoittajat edustavat vahvaa raumalaista puhallinmusiikkikenttää. Orkesteri aloitti toimintansa jo 1990-luvulla

Matineassa siltä kuullaan sekä suomalaista että kansainvälistä puhallinmusiikkia, niin Merikannon oopperasäveliä kuin lännen cowboylaulujakin.

Raumalaisia säveltäjiä ohjelmistossa edustavat Jukka Lahtinen ja Jouko Lehtonen.

Soittokunnan tavoin myös Senio- riopettajilla on pitkä historia, ja toiminta onkin jatkunut jo kaksi vuosikymmentä. Yhteiseksi tunnuksekseen kuoro on ottanut Yhdessä yhteiseksi iloksi.

Matineassa kuorolta kuullaan muun muassa suomalaisia kansanlauluja.

Säveltäjänimiä ovat Jean Sibelius, Leevi Madetoja ja Arvo Räikkönen.

JatsiJannut ja Marian yli 60 kappaleen ohjelmistossa on pääosin perinteisiä jazzstandardeja, mutta myös kotimaisia kappaleita.

Matineassa heiltä kuullaan muun muassa Antonio Carlos Jobin hitti Ipaneman tyttö ja Toivo Kärjen ja Reino Helismaan Kaikessa soi blues.

Matineassa lauletaan myös yhteislauluja.

Seniorisävelet-iltapäivämatinea Posellissa keskiviikkona 11.10. klo 14. Tilaisuus on osa Senioreiden kulttuuriviikkoja ja sinne on vapaa pääsy.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut