Sepän talon kunnostusprojektin etappina 100-vuotisjuhlat

Sepän talon sisätilat puhdistuivat lauantaiaamuna roskista ja roinasta, kun Rauman kulttuuripalveluiden ja Sepän talon työryhmän toteuttivat yhteisvoimin siivoustalkoot. Paikalle saapui kymmenkunta vapaaehtoista, ja siivoustyö saatiin päätökseen ripeästi. Sepän talon pihapiirin yleisilme sai ensimmäisen piristysruiskeen jo keväällä, kun rakennusta ympäröivä aita kunnostettiin. Lisäksi Päivi Raivion kesäisen Tunne+Tila -tilateossarjan myötä pihamaalle saapuneet paviljongit ovat tulleet jäädäkseen.

8-henkiseen Sepän talon työryhmään kuuluvat Tarmo Thorström ja Hannele Kolsio ovat yhtä mieltä siitä, että Sepän talossa on potentiaalia kulttuurikäyttöön. He kuitenkin myöntävät, että kunnostus on vuosien projekti. Tällä hetkellä Sepän talo on ollut käyttämättömänä 14 vuotta, ja se on kytketty irti sähkö- ja vesijohtoverkoista.

– Pääasiassa talo on varsin hyvässä kunnossa, kattoa lukuun ottamatta selvitään luultavasti pintaremontilla, Kolsio uskoo.

Talon kuntotaso riippuu työryhmäläisten mukaan siitä, mitä osa-aluetta tarkastellaan. Katto on talon osista huonokuntoisin, ja se onkin mahdollisuuksien mukaan tarkoitus kunnostaa ensimmäisenä.

Rakennuksen kunnostuksessa aiotaan työryhmän mukaan edetä rakennuksen ehdoilla.

– Uutta hirvitystä ei olla luomassa, huudahtaa Thorström.

Kunnostuksesta selvittyään Sepän taloon on kaavailtu monenlaista toimintaa – taiteilijavierasasuntoja, työpajoja sekä näyttelyitä. Vuonna 1925 rakennetun talon satavuotisjuhlat voisivat työryhmäläisten mukaan olla sopiva etappi töiden etenemiselle.

– Rohkeasti voitaisi laittaa välitavoite jo ensi kesän 95-vuotisjuhlille, Kolsio nauraa.