Seppeleet laskettiin Raumalla hiljaisuudessa sankarihaudoille sodissa kaatuneitten muistoksi

Seppeleet laskettiin Sankarihaudalle perinteiden mukaisesti Rauman Kaupungin, Rauman seurakunnan, yhteisöjen ja maanpuolustusjärjestöjen toimesta. Kuva: Jenni Kleemola

Raumalla laskettiin seppeleet sankarihaudoille Kaatuneitten muistopäivän kunniaksi. Laskemassa seppeleitä olivat Rauman kaupunki, Rauman Seurakunta, yhteisöt ja maanpuolustusjärjestöt.

Myös Kodisjoella ja Lapissa seppeleet laskettiin Sankarihaudoille Kaatuneitten muistopäivän kunniaksi.

Päivää juhlistettiin perinteiden mukaisesti yleisön läsnäollessa ja soittokunnan soittaessa. Seppeleiden laskemista oli seuraamassa suurehko joukko ihmisiä.

Myös Karjalaanjääneiden muistomerkille laskettiin oma seppele Rauman Vanhalla hautausmaalla tilaisuuden yhteydessä.

Laivaston Veteraanit ry:n edustajat kävivät laskemassa Sankarihaudalle seppeleen. Kuva: Jenni Kleemola

Lähes 50 Venäjältä löytynyttä tunnistamatonta sankarivainajaa siunattiin Lappeenrannassa
 

Venäjältä löytyneiden 48 tunnistamattoman suomalaisen sotilaan valtakunnalliset sankarihautajaiset järjestettiin sunnuntaina Lappeenrannassa. Kaatuneitten muistopäivän aikana järjestettiin vainajien siunaamisen ja hautaan laskun lisäksi muistojumalanpalveluksia sekä seppeleiden lasku Lappeenrannan sankarihautausmaalla.

Presidentti Sauli Niinistö laski sunnuntaina seppeleen sankariristille Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä.

Kentälle jääneitä sankarivainajia on vuoden 1992 jälkeen löydetty noin 1 600. Heistä runsaat 400 on tunnistettu ja haudattu kotiseuduille.

Tunnistamattomiksi jääneitä, löydettyjä sankarivainajia on haudattu Lappeenrantaan tähän mennessä 850. Edellisen kerran Venäjältä löydettyjen suomalaisten sotilaiden sankarihautajaiset järjestettiin Lappeenrannassa syksyllä 2021.

Kaatuneitten muistopäivää vietetään suomalaisia koskettaneissa sodissa tai taisteluluontoisissa tehtävissä kaatuneiden, teloitettujen ja vankileireillä kuolleiden muistoksi.

Muistopäivä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1940. Alun perin päivän nimi oli yksimielisyyden ja sankarivainajien muistopäivä, mutta nykyinen nimi otettiin käyttöön vuonna 1947. Päivä on vakiintunut liputuspäivä.