Shp ehdottaa vaihtokauppaa Rauman kiinteistöistä

Satakunnan sairaanhoitopiirin hallitus esittää Rauman kaupungille joko suoraa kauppaa tai vaihtokauppaa Rauman kiinteistöistä. Kysymys on Kiinteistö Oy Uotilantie viidestä ja Kiinteistö Oy Paravahasta.

Kiinteistö Oy Uotilantie 5 on Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tytäryhtiö. Sairaanhoitopiiri omistaa osakkeista 69,9 prosenttia. Muut omistajat ovat Rauman kaupunki 29,0 prosenttia ja Vuokralaiset VKL ry 1,1 prosenttia.

Kiinteistö Oy Uotilantie 5 omistaa kaksi kerrostaloa, toinen osoitteessa Steniuksenkatu 5 ja toinen Kasvitarhanpolku 11. Rakennuksissa on yhteensä 56 asuntoa ja niiden yhteenlaskettu huoneistoala on 3.109 neliömetriä.

Kiinteistö Oy Paravaha on Rauman kaupungin tytäryhtiö. Rauman kaupunki omistaa Kiinteistö Oy Paravahan osakkeista 86,9 prosenttia. Muut omistajat ovat Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 6,7 prosenttia ja Rauman seurakunta 6,4 prosenttia.

Yhtiö omistaa kymmenen kerrostaloa osoitteissa Paravaha 1-4, Lensunkalliontie 8, Kasvitarhanpolku 5 ja 9 sekä Mustikkapolku 4. Rakennuksissa on yhteensä 257 asuntoa ja niiden yhteenlaskettu huoneistoala on 15 520 neliötä.

Vuonna 2012 tehdyn selvityksen mukaan Kiinteistö Oy Uotilantie 5:n velaton markkina-arvo on suuruusluokkaa 2,1 miljoonaa euroa ja Kiinteistö Oy Paravahan velaton markkina-arvo on suuruusluokkaa 9,1 miljoonaa euroa.

Näin arvion mukaan Rauman kaupungin omistuksesta Kiinteistö Oy Uotilantie 5:ssä (609 000 euroa) on samaa suuruusluokkaa kuin arvio Satakunnan sairaanhoitopiirin omistuksesta Kiinteistö Oy Parava-hassa (609 700 euroa).

Sairaanhoitopiirin hallitus esittääkin Rauman kaupunginhallitukselle, että kaupunki ostaisi sairaanhoitopiirin omistamat Kiinteistö Oy Paravahan osakkeet.

Vaihtoehtoisesti Rauman kaupunki ja Satakunnan sairaanhoitopiiri järjestelevät omistuksiaan kyseisissä kiinteistöyhtiöissä siten, että Rauman kaupunki luovuttaa omistamansa Kiinteistö Oy Uotilantie 5:n osakkeet Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle ja Satakunnan sairaanhoitopiiri luovuttaa vastineeksi omistamansa Kiinteistö Oy Paravahan osakkeet Rauman kaupungille.