Sianlihantuotanto historiallisen alhaalla Suomessa – kotimaisen kinkun haluavan ei kannata jättää ostoa viime hetkeen

Luomukinkkuja haluavien kannattaa olla liikkeellä ajoissa. Ruokapuoti Lumon omistaja Tero Suhonen kertoo, että kinkkuja kuljetetaan Rauman myymälän kautta myös Fiskarsin myymälään. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Suomi on ollut vuosikymmenien ajan omavarainen sianlihantuotannossa, lihaa on riittänyt vientiinkin. Nyt on kuitenkin tapahtunut historiallinen käänne – lihaa on tuotettu tänä vuonna vähemmän kuin kotimaassa kulutetaan.

Ruokapuoti Lumon omistaja Tero Suhonen toteaa, etteivät kotimaisten luomukinkkujen kysyntä ja tarjonta aina kohtaa, varsinkaan valtakunnallisella tasolla.

Lumossa myydään vain kotimaista luomukinkkua, ja kaupan pitää varata kinkut joulumyyntiin todella aikaisin. Tämänkin joulun kinkut on varattu jo tammikuussa.

Jos joulupöytään haluaa ehdottomasti luomuvaihtoehdon, kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

– Kyselyjä on tullut Porista asti ja kauempaakin, Suhonen kertoo.

Suomen Sikayrittäjien yhdistyksen toiminnanjohtaja Ari Berg mainitsee Satakunnan olevan yksi merkittävimmistä maakunnista sianlihan tuottamisessa Varsinais-Suomen, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ohella. Maakunnissa tuotetaan noin 80 prosenttia suomalaisesta sianlihasta.

Kivikylän Kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihosen mukaan Rauman seudulla ei tarvitse huolehtia kotimaisen kinkun riittävyydestä tänä jouluna. Lähiseudun kinkun huoltovarmuus on hyvä.

– Jos se loppuisi kesken, emme antaisi sitä itsellemme anteeksi, Laihonen sanoo.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.