Silakkapihvejä ja tarinoita telttailusta – Itämeripäivä näkyi Raumalla niin lautasilla kuin toreillakin: "Sen tila huolestuttaa!"

Länsi-Suomi koosti tunnelmia Itämeripäivästä Raumalla niin lukiolla kuin kauppatorillakin.

| Päivitetty

Itämeren suojelun kannalta suotuisa ruoka näyttää maistuvan, kun Rauman Lyseon lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat Lassi Haapala, Joel Erholm, Ville Vanninen ja Oliver Saarivuori haarukoivat silakkapihvejä ja perunamuusia suihinsa lukiolla torstaina.

Kysyttäessä näkemys on yksimielinen: hyväähän tämä on. Ruoan kytköstä Itämeripäivään pojat eivät tosin ennen toimittajan tiedusteluja tunteneet.

Torstaina vietetty Itämeripäivä oli ensimmäinen laatuaan. Rauman kaupungin ruokapalvelut toteutti sen kunniaksi Itämerimenun niin henkilöstöravintoloissa, terveys- ja vanhuspalveluissa kuin kouluissa ja päiväkodeissakin.

– Aika hyvinhän tämä maistuu. Toiset syövät innokkaasti, joillekin silakka on ehkä sellainen ettei uskalla kokeilla. Yleisesti ottaen kalaruokien menekki on hyvä, kertoo lukion ruokapalveluvastaava Riitta-Liisa Toivanen.

Ruokavalion merkitys Itämerelle suuri

Ruokavalintojen merkitys Itämeren suojelulle ei ole lainkaan pieni. Esimerkiksi torstain Länsi-Suomessa (LS 27.8.) kolme Itämeri-asiantuntijaa korosti toisistaan tietämättä ruokavalion merkitystä, kun heiltä pyydettiin arkipäivän vinkkejä Itämeren tilan kohentamiseksi.

Itämerimenu oli yksi niistä asioista, jotka Itämeripäivänä muistuttivat meren merkityksestä ja sen suojelun tärkeydestä."Itämeren juhlapäivän" takana on John Nurmisen Säätiö. Itämeripäivää on tarkoitus viettää jatkossa joka vuosi elokuun viimeisenä torstaina.

Merimuseo kerää kokemuksia Raumanmerestä

Itämeripäivä näkyi myös Rauman kauppatorilla, jossa Rauman merimuseo päivysti torstaina parisen tuntia kuormapyöränsä kanssa.

Päivä merkitsi merimuseolle Raumanmeri-hankkeen aloittamista. Hankkeen tarkoituksena on kartuttaa ja kerätä vesilläliikkujien ajatuksia ja kokemuksia Raumanmerestä ja kiinnittää huomiota sen hyvinvointiin, kertoo amanuenssi Paula Kupari.

Kokemuksia koostetaan verkkokyselyn kautta. Hankkeen pohjalta koostetaan näyttely näillä näkymin ensi vuoden loppupuolella.

Kohtaaminen meduusan kanssa kirjattava kyselyyn

Paula Kupari kertoo käyneensä muutaman varsin hyvän keskustelun Raumanmerestä ihmisten kanssa torilla päivystäessään.

– Omien sidosryhmiemme kautta tässä on käynyt esimerkiksi merikapteeneja, mutta nostaisin erityisesti esiin keskustelut ihan tavallisten raumalaisten kanssa. He ovat kertoneet esimerkiksi illanvietoista saaristossa ja siitä, miten teltta on voitu viedä tiettyyn saareen koko kesäksi, Kupari kertoo.

Oman kokemuksensa Kuparin kanssa jakoi haastatteluhetkellä Hanna-Leena Salminen. Hän aikoo käydä kirjaamassa verkkolomakkeeseen elämänsä ensimmäisen kohtaamisen meduusan kanssa.

– Olin Petäjäksessä menossa uimaan, kun meduusa tuli vastaan. Siinä sitten mietin, polttaako se vai uskallanko mennä, Salminen nauraa.

Salminen toteaa, ettei ole meri-ihminen tai veneilijä. Itämeren asia on kuitenkin yhteinen.

– Sen tila huolestuttaa!

"Itämeripäivän soisi näkyvän enemmänkin"

Paula Kuparin mukaan Itämeripäivä on hieno tempaus, joka kytkeytyy voimakkaasti Raumaan jo pelkästään John Nurmisen Säätiön kautta: Nurminen kun oli raumalaissyntyinen laivanvarustaja.

Puhumattakaan sitten meren merkityksestä raumalaisille.

– Itämeri on valtavan tärkeä asia Raumalle ja raumalaisille. Siinä mielessä soisi, että Itämeripäivä näkyisi Raumalla tulevaisuudessa vielä enemmänkin, Kupari toteaa.

Kysely: septityhjennys venesatamien ykkösfasiliteetti

Satakunnan ammattikorkeakoulu Samkin vetämä vuosittainen Rock the Baltic Sea -kampanja toteutui tänä vuonna osana Itämeripäivää.

Osana kampanjaa Samkin vetämä CBSmallPorts -projekti kyseli veneilijöiltä verkkokyselyllä näkemyksiä siitä, millaisilla pienvenesatamiin kohdistuvilla investoinneilla Itämeren tilanne voisi parantaa.

Ykkössijalle päätynyt vaihtoehto oli selkeä: 58 prosentin mielestä septitankin tyhjennysmahdollisuus on yksi pienvenesataman tärkeimmistä fasiliteeteista.

– Se ei tullut yllätyksenä. Septitankit ovat konkreettinen asia, joilla on suora vaikutus Itämeren tilaan. Se on pieni asia, mutta todella merkityksellinen, linjaa tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut