Silja Serenaden matkoja perutaan legionellabakteerin tuhoamisoperaation vuoksi – tänään 400 matkustajan lähtö Helsingistä peruttu

Myös maanantain ja tiistain risteilyt perutaan.

Helsingin ja Tukholman välillä risteilevän Silja Serenaden matkoja perutaan laivalla tehtävien puhdistusoperaatioiden vuoksi, kertoo Tallink Silja tiedotteessaan. Muutamissa paikoissa laivan vesijärjestelmää on todettu alustavien tulosten mukaan raja-arvot ylittäviä legionellabakteerien pitoisuuksia. Ne havaittiin säännöllisen vedenlaadun tarkkailun yhteydessä.

Yhtiön tietoon ei ole tullut risteilyn jälkeen legionelloosiin sairastuneita matkustajia.

Tänään lähtevä risteily Helsingistä perutaan, mutta perjantaina Tukholmasta lähteneet noin tuhat matkustajaa kuljetetaan Serenadella takaisin Tukholmaan.

– Tällä hetkellä se (Serenade) on Helsingissä ja nyt menee vielä takaisin Tukholmaan ja vie ne matkustajat sinne, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd iltapäivällä ennen puoli kolmea.

Muutamia hyttejä on suljettu tapauksen vuoksi ja laivan lämpimän veden lämpötilaa on nostettu legionellabakteerin tuhoamiseksi ja vesipisteitä alettu desinfioida ja huuhdella.

Varsinainen kloorausoperaatio laivan vesiputkistoon tehdään Tukholmassa. Tämän vuoksi sunnuntain ja maanantain matkat perutaan.

Yhteensä peruminen koskettaa yhteensä Nöjdin mukaan vajaata kahtatuhatta matkustajaa.

Lauantain lähtijöille mennyt tekstiviesti

Tänään Helsingistä lähtevän risteilyn noin 400 matkustajalle on lähetetty tekstiviesti matkan peruuntumisesta, kertoo Nöjd.

Matkustajia on ohjeistettu, että lomakkeella voi hakea korvauksia mahdollisesta korvaavasta yöpymisestä tai matkasta Tukholmaan.

– Ei voi suoraan sanoa, että kaikille kaikki korvataan, vaan ihan sitten katsotaan tapaus kerrallaan.

– Jos asuu pääkaupunkiseudulla, niin varmasti voi palata omaan kotiinsa.

Nöjdin mukaan hakemukset käsitellään jälkikäteen.

Matkan voi siirtää myöhempään ajankohtaan, mutta tänään Tallinkilta ei lähde Helsingistä muita laivoja, joihin risteilyn voisi siirtää.

Myös matkan siirrosta tai rahojen palautuksesta voi olla yhteydessä muutoslomakkeella ja tämän lisäksi soittamalla.

Tarttuu hengitysteitse, muttei ihmisten välillä

Tukholmaan Silja Serenadella palaavia matkustajia ohjeistetaan toimimaan niin, että he välttävät tartunnan. Esimerkiksi ennen suihkussa käyntiä vettä täytyy laskea hanasta hetken verran. Juomavesi Silja Serenadella on juomakelpoista, kertoo Nöjd.

– Varmasti osa (matkustajista) on huolissaan ja osa ymmärtää, että legionellaa esiintyy monessakin paikassa.

Legionellabakteeri ei leviä ihmisestä toiseen eikä vettä juomalla, vaan se tarttuu vesiaerosoleina hengitysteitse.

Legionelloosin oireita ovat kuiva yskä, kuume, päänsärky, lihaskipu ja hengenahdistus. Itämisaika tartunnasta ensioireisiin on 2‒10 vuorokautta. Laivayhtiö pyytää matkustajia tarkkailemaan terveyttään ja ottamaan yhteyttä lääkäriin, mikäli heillä ilmenee legionelloosiin täsmääviä oireita Silja Serenadella matkustamisen jälkeen.

Emmi Tilvis, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut