Simpukat tukkivat merivesijärjestelmän laitteistoa Olkiluodossa – ohituksen vuoksi TVO on rikkonut ympäristölupamääräystä pitkään

Jäähdytykseen liittyvä välppeen talteenottolaitos oli viime vuonna pois käytöstä yli puoli vuotta. Ohitus jatkuu ainakin kesäkuuhun.

Olkiluodon ydinvoimalaan otetaan jäähdytysvesi kuvan Olkiluodonvedestä. Meriveden mukana tulevat eliöt, erityisesti simpukat, ovat tukkineet ykkös- ja kakkosyksiköiden (kesk. ja oik.) välppeen talteenottojärjestelmiä. Kuva on vuodelta 2015.

Vieraslajit sekä Itämeren alkuperäislajit ovat aiheuttaneet merkittäviä ongelmia Olkiluodon ydinvoimalan merivesijärjestelmään.

Voimalan ykkös- ja kakkosyksiköiden jäähdytykseen liittyvässä merivesilaitoksessa oleva välppeen talteenottojärjestelmä on alkanut tukkeutua. Teollisuuden Voiman (TVO) mukaan nykyinen tekninen ratkaisu toimii tarkoituksessa huonosti.

– Vuoden 2022 aikana laitteistossa esiintyi aiempaa enemmän tukkeutumista ja se oli poissa käytössä järjestelmän toimintahäiriöiden takia viime vuonna noin 6,5 kuukautta, sanoo yhtiön ympäristöpäällikkö Merja Levy.

Tämä tarkoittaa, että TVO on rikkonut sille myönnetyn ympäristöluvan lupamääräystä pitkään. Tilanne jatkuu edelleen.

Välpettä ei saisi päästää takaisin mereen

Olkiluodon ydinvoimaloiden jäähdytykseen käytetään merivettä. Sen sisäänotossa on erilaisia menetelmiä, jotka estävät suurimpien merieliöiden ja muun orgaanisen aineksen joutumisen voimalaitokselle.

Läpi päässeet pienemmät eliöt ja ines erotellaan välppäämällä.

– Välpe koostuu jäähdytysveden mukana tulleesta kiintoaineesta, muun muassa levästä, kaloista ja simpukoista, kertoo ylitarkastaja Timo Stranius Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Ely-keskus valvoo Olkiluodon ydinvoimalan ympäristölupia.

Lupamäärayksen numero yhdeksän mukaan välppeen kiintoaines otettava talteen ja käsiteltävä niin, ettei se pääse takaisin mereen. Tällä vähennetään kiintoaineen aiheuttamia haittoja.

Ongelma vain ykkösellä ja kakkosella

Laitteiston tukkeutumisen takia välppeen talteenotto on niin sanotusti ohituksella.

Voimalasaaren eteläpuolelta Olkiluodonvedeltä kertynyt välpe ajetaan sen vuoksi takaisin mereen jäähdytysveden purkupuolelle, joka sijaitsee voimaloiden länsipuolella Kaalonperässä.

Tukkeutumisongelma koskee vain kahta vanhempaa laitosyksikköä. Käyttöönottovaiheessa olevan kolmosyksikön välppeen talteenottojärjestelmä on teknisesti hieman erilainen.

– Putkisto, jossa välpe kulkee, on yksinkertaisempi ja näin ollen välpe ei pääse tukkimaan putkia, Levy selvittää.

Ympäristövaikutukset arvioitu vähäisiksi

TVO:n mukaan välppeen talteenoton ohituksesta aiheutuneet ympäristövaikutukset ovat olleet korkeintaan vähäisiä. Näkemystä yhtiö perustelee velvoitetarkkailujen tuloksilla, joiden mukaan ravinnekuormitus on pysynyt aiempien vuosien tasolla.

Lupamääräys perustuu kuitenkin kiintoaineen, ei ravinteiden haittoihin.

– Selvitämme asiaa (ympäristövaikutuksia) tarkemmin vielä tämän kevään aikana yhteistyössä valvontaviranomaisen kanssa, Levy sanoo.

Vaikka lupamääräystä on rikottu pitkään, voimayhtiölle ei kuitenkaan ole asetettu esimerkiksi toimintarajoituksia.

– Asiaa on nyt käsitelty valvontatoimenpiteinä, eli yhtiötä on edellytetty selvittämään asia ja korjaavat toimenpiteet, jotta ympäristöluvan lupamääräys täytetään kaikilta osin, Stranius kertoo.

Puolen miljoonan muutostyö keväällä

Ely-keskus on käynyt TVO:n kanssa läpi ongelmien syitä ja ratkaisuehdotuksia.

– Tulemme muokkaamaan laitteistoa kevään 2023 aikana, Levy kertoo.

Muutosten jälkeen talteenotto on hänen mukaansa huomattavasti yksinkertaisempi kuin nykyinen, minkä vuoksi toimintavarmuuden pitäisi parantua. Lisäksi muutosten pitäisi parantaa henkilöstön työhygieniaa.

– Jatkossa välpe tullaan pudottamaan painovoimaisesti kahdelta rinnakkaiselta linjalta suoraan siirtokonttiin.

Noin puoli miljoonaa euroa maksavat muutostyöt valmistuvat arvion mukaan kesäkuussa, ja välppeen talteenotto ohitetaan ainakin siihen saakka. Stranius painottaa, että korjaustoimet on toteutettava viimeistään esitetyssä aikataulussa.

Mukana ainakin yksi vieraslaji

Vaikka välppeessä on muutakin lajistoa, ovat tukkeutumista aiheuttaneet erityisesti simpukat. Miksi ohituksiin johtaneita tukoksia tuli vasta viime vuonna, ei ole tiedossa.

– Simpukat ovat olleet tyypillisimpiä merialueella olevia simpukkalajeja, kuten sinisimpukkaa ja valesinisimpukkaa, Levy sanoo.

Valesinisimpukan aiempi nimi oli valekirjosimpukka.

Se on vieraslaji, joka havaittiin Olkiluodossa ensimmäisen kerran vuonna 2006. Loviisan ydinvoimalassa lajia on jouduttu torjumaan sekä kuumalla vedellä että kemiallisesti.

Molempien ydinvomaloiden lähivesistä on löydetty viime ja tänä vuonna myös toista vieraslajinilviäistä, rangiasimpukkaa. Loviisassa se on paikoin jo merenpohjan valtalaji.

Lajistoa selvitetään myöhemmin

Levy ei kommentoi tarkemmin tukkeutumia aiheuttaneen lajiston runsaussuhteita. Asiasta saadaan lisää tietoa toisen tutkimuksen yhteydessä.

– TVO aloittaa kevään aikana selvityksen jäähdytysveden mukana voimalaitokselle tulevista kaloista ja kalastoon kuuluvista alle senttimetrin pituisista kalanpoikasista. Tässä yhteydessä tutkitaan myös välppeen koostumusta kokonaisuudessaan, Levy kertoo.

Länsi-Suomi on kertonut ydinvoimalan lämpimien lähivesien vieraslajitilanteesta pitkään (LS 24.8.2007, 16.3.2015, 16.11.2017, 11.10.2022). Erityisen suurena haittariskinä voimalaitoksille itselleen olemme nostaneet esille juuri simpukat.

Vanhempi vieraslajihaitta Olkiluodossa on runkokuntia muodostava kaspianpolyyppi. Sitä torjutaan merivesijärjestelmissä kemiallisesti natriumhypokloriitin avulla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut