Sinikka Monte tähtää musiikin ammattilaiseksi: keikoilla säestää Lauri-veli ja managerinaon äiti Emilia

Itävallan St. Pöltenissä asuvan Sinikka Monten toinen single ilmestyy heti kun koronatilanne hellittää ja studioon taas pääsee.

Skype-puhelun aluksi vaihdamme koronakuulumiset. St. Pöltenin pikkukaupungissa Itävallassa eletään samanlaista arkea kuin Suomessakin: alkamassa on neljäs karanteeniviikko, koulut ovat kiinni ja ihmisiä kehotetaan pysymään kotona.

Apteekissa ja kaupassa saa asioida.

Mutta kevät on pidemmällä kuin Suomessa.

Lastentarhan ja alakoulun kieltenopettajana työskentelevällä Emilia Montella on poikkeusoloissa aikaa paneutua 17-vuotiaan tyttärensä Sinikan musiikkiuran edistämiseen.

Sinikka on uraansa aloitteleva laulaja-lauluntekijä.

– Jännää, monimutkaisesta musabisneksestä oppii koko ajan uutta. Alalla on paljon mahdollisuuksia eikä työ varmaan lopu koskaan, Monte sanoo.

Musiikkivideo Sinikan ensimmäisestä singlestä, It Ain´t Yousta on levinnyt sosiaalisessa mediassa myös Rauman seudulla. Manageriäidillä Emilia Montella onkin läheinen suhde Raumaan: hän nimittäin varttui siellä.

Sinikan isoäiti on Rauman entinen kulttuuritoimenjohtaja Riitta Tohkala, joka nykyään asuu Tampereella.

– Hän on pahoillaan, kun emme pääse pääsiäisenä Suomeen. Mämmiä onkin ikävä, sanoo Emilia.

– Ja minttupuffettia, lisää Sinikka.

Emilian tie ulkomaille vei lukion jälkeen ensin Skotlantiin au-pairiksi. Sittemmin hän aloitti opinnot Skotlannissa. Itävaltaan hän muutti perheineen 14 vuotta sitten.

Suomessa Montet pyrkivät käymään kerran vuodessa. Yleensä siihen sisältyy myös päiväretki Raumalle.

– St. Pölten, jossa asumme, on samanlainen pieni kaupunki kuin Rauma.

Emilia Monte toimii tyttärensä Sinikan managerina. 17-vuotias laulaja-lauluntekijä toivoo musiikista itselleen ammattia.

Monten perheessä musiikki on likipitäen koko perheen juttu, sillä Sinikan 14-vuotias pikkuveli Lauri soittaa pianoa, kitaraa ja rumpuja. Hän on myös säestänyt siskoaan keikoilla.

– Yhteistyö ei silti aina suju niin hyvin, sillä Lauri on vähän laiska harjoittelemaan, nauraa Sinikka.

Toistaiseksi Sinikalla on ollut keikkoja kuppiloissa ja erilaisilla konserttipaikoilla. Koronan takia meni harmittavasti sivu suun ensimmäinen festarikeikka, esiintyminen huhtikuun lopulla Surf World Cupissa.

Sinikka on tehnyt musiikkia 12-vuotiaasta saakka. Aluksi pianoa soittava tyttö kertoi sanoitusideoistaan ja musiikin herättämistä tunteista äidilleen, joka puki kappaleet sanoiksi, mutta nykyään hän kirjoittaa kappaleensa itse.

– Olen tehnyt lähinnä poppia, mutta minua kiinnostavat kyllä muutkin genret, kuten jazz, rock ja r&b, sekä niiden sekoittaminen.

Laulaja- lauluntekijä kertoo omilla nettisivuillaan pyrkivänsä haastamaan valtavirran musiikin rajat, mutta haluaa musiikillaan pysyä kiinnostavana myös modernille kuuntelijalle.

Se kaikkein ensimmäinen biisi kertoi 12-vuotiaan kokemuksella rakkaushuolista ja sydämen särkymisestä.

– Asiasta, josta en silloin tiennyt mitään. Se oli hyvin surullinen kappale, Sinikka hymyilee.

Hänelle musiikissa on kyse oman äänen löytämisestä ja nuoreksi aikuiseksi kasvamisesta. Sinikka on tehnyt lauluja koulukiusaamisesta ja kateuden kohteeksi joutumisesta – aiheista, joista hänellä on omaa kokemusta.

– Minulla ei oikeastaan koskaan ollut kavereita ja minua kiusattiin haukkumalla luisevaksi tai muita typeriä juttuja.

Kiusaaminen oli syy siihen, että hän suorittaa lukiota etänä ja käy koululla vain tenttimässä.

Nykyään tilanne on jo valoisampi, ja uusia ystäviäkin on löytynyt kuntosalilta, jossa hän käy töissä.

Musiikki näyttelee isoa osaa nuoren naisen tulevaisuudensuunnitelmissa.

– Haluan tuottaa omia kappaleitani, mutta tehdä musiikkia myös yhdessä muiden kanssa.

Ensimmäisen singlen, It ain´t you, tuottaja on itävaltalainen muusikko David Piribauer, entinen Alice Cooper -bändin rumpali. Kappale ylsi tänä vuonna semifinaaliin International Songwriting Competitionissa, johon osallistui 18 000 laulua.

– Siihen vaiheeseen pääsi 11 prosenttia osanottajista, joten saavutus on aika hieno ensikertalaiselle, Emilia Monte sanoo.

Finaaliipaikan sai muun muassa maailmanlaajuinen hitti ja Suomenkin singlelistaa dominoinut Tones and I:n Dance Monkey.

Laulajan toinen single tulee ulos kunhan koronatilanne hellittää ja studioon taas pääsee. Popkappale on nimeltään Play pretend.

– Se on sellainen teini-ikäisen fantasia, jossa halutaan olla vapaita ja pitää hauskaa, Sinikka kuvailee.

Tällä hetkellä biisisetissä on kuusi kappaletta.

Nuoren lauluntekijän suunnitelmissa on muutto Yhdysvaltoihin. Sieltä nuori artisti on jo saanut myönteistä palautetta, ja single on soinut nettiradioiden listoilla.

Artistille on myös tekeillä sopimus tv- ja elokuvamusiikkia tekevään yritykseen toisen singlen julkaisemisen jälkeen.

Sinikka Monten single It Ain´t you  ja yhdessä Lauri-veljen kanssa esitetty Play Pretend.