Sinilevää havaittu merialueilla – yksittäisiä havaintoja myös lähellä Raumaa

Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Sinileviä on havaittu merialueilla viime viikkoa enemmän, kertoo Suomen ympäristökeskus Syken valtakunnallinen sinileväkatsaus.

– Kesäkuun lämmin ajanjakso on lämpöaallolle tyypillisesti edesauttanut sinilevien runsastumista. Lämpimän sään jatkuessa sinilevien pintaesiintymät voivat edelleen lisääntyä lähipäivinä, tiedotteessa todetaan.

Sinilevää on havaittu pääasiassa Suomenlahdella ja Saaristomerellä, mutta yksittäisiä havaintoja on tehty myös Selkämerellä lähellä Raumaa.

– Sinilevät ovat käyttäytyneet täysin odotetusti: lämpimät ja tyynet säät suosivat sinilevien kasvua, ja tällaisten olosuhteiden nyt vallitessa sinilevät ovat runsastuneet. Lämpöaalto vain saapui hieman tavanomaista aikaisemmin tänä kesänä. Tämän perusteella ei kuitenkaan vielä voi vetää johtopäätöksiä siitä millainen sinileväkesä kokonaisuudessaan tulee olemaan, koska säät vaikuttavat suuresti asiaan, toteaa tutkija Heidi Hällfors Suomen ympäristökeskuksesta.

Vaikka sinilevähavaintojen määrä onkin lisääntynyt, koskee merialueilla valtaosa sinilevähavainnoista edelleen vähäistä määrää sinilevää.

Tyypillisesti sinilevän määrä lisääntyy merialueilla kesäkuun lopussa ja on runsaimmillaan heinä-elokuussa.

Myös sisävesillä sinilevää näyttäisi nyt olevan ajankohtaan nähden tavallista enemmän.

_logo_meren_vuosi.svg