Sinilevähavainnot lisääntyneet hieman

Sinilevät ovat runsastuneet järvillä hieman, mutta niitä on edelleen keskimääräistä heinäkuun alkua vähemmän.

Merialueilla on havaittu jonkin verran sinilevää Ahvenanmaan eteläpuolella. Suuria levälauttoja ei merialueilla kuitenkaan ole esiintynyt. Järvillä sinilevää ajankohtaan nähden vähän

Sisävesillä on havaittu sinilevää hieman enemmän kuin edellisellä viikolla, mutta määrä on edelleen ajankohtaan nähden vähäinen.

Sinilevää on esiintynyt 24 valtakunnallisella havaintopaikalla, mutta sinilevien pintakukinta oli runsas ainoastaan kahdella Etelä-Suomen havaintopaikalla. Kansalaisilta tulleista havainnoista kolme koski runsasta sinileväkukintaa.

- On todennäköistä, että alkava lämmin sääjakso tulee lisäämään sinilevien pintakukintoja järvillä tulevalla viikolla. Tyypillisenä kesänä sinilevien pintaesiintymät järvillä runsastuvat heti juhannusviikon jälkeen ja runsaimmin sinilevää havaitaan heinä- ja elokuussa", muistuttaa erikoistutkija Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Suomen merialueilla on tehty vain vähän levähavaintoja. Pintavesien lämmettyä noin 14-15 asteeseen ja tuulen tyynnyttyä on Ahvenanmaan eteläpuolella havaittu jonkin verran sinilevää.

Suurempia levälauttoja ei Suomen merialueilla kuitenkaan vielä ole esiintynyt. Helteinen ja tyyni sää saattaa kuitenkin johtaa sinilevien määrän nopeaankin lisääntymiseen.

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä kuka tahansa voi perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille levähavaintoja. Havainnot tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia.