Sinilevähavaintoja tehdään merialueilla pitkälle syksyyn – Syväraumalahdella havaittiin vähän sinilevää, Mynälahdella runsaasti

Sinilevää havaitaan vielä pitkälle syksyyn.
Sinilevää havaitaan vielä pitkälle syksyyn. Kuva: Esa Urhonen

Ajankohtaan nähden lämmin sää on edesauttanut tällä viikolla runsaidenkin sinileväesiintymien muodostumista sekä sisävesissä että merialueella. Vaikka sinilevät on paikoitellen runsastuneet, on tilanne Lounais-Suomessa kuitenkin pitkälti viime viikkojen kaltainen.

Ely-keskuksen tiedotteen mukaan runsaatkaan sinileväesiintymät eivät ole harvinaisia vielä tähän aikaan vuodesta ja varsinkin merialueilla sinilevähavaintoja voi tehdä pitkälle syksyyn.

Merialueilla sinilevää havaittiin Saaristomerellä kolmella ely-keskuksen vakiohavaintopaikalla. Paimionlahden ja Kuusistonsalmen havaintopaikoilla levää havaittiin vähäisiä määriä ja Mynälahdella runsaasti. Selkämerellä sinilevää havaittiin vähän Syväraumanlahden havaintopaikalla Rauman edustalla.

Sisävesillä on havaittu runsaasti sinilevää Kiskon Kirkkojärven ja Rymättylän Kirkkojärven havaintopaikoilla. Hieman levää on havaittu Kemiönsaaren Dragsfjärdenin järven, Littoistenjärven ja Siikaisten Valkjärven Isoselän havaintopaikoilla.

Sinilevätilanteeseen vaikuttaa hyvin paljon paikalliset sääolot ja tilanne voi muuttua nopeastikin esimerkiksi tuulen vaikutuksesta. Valtakunnallinen sinileväseuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka.