Sinilevät lisääntyneet hieman Lounais-Suomessa

Lounais-Suomessa sinilevät ovat lisääntyneet kuluneella viikolla hieman, joskin levätilanne on edelleen ajankohtaan nähden rauhallinen.

Satakunnassa hieman sinilevää on havaittu edellisviikon tapaan Köyliönjärvellä Yttilän Otan sekä Ulvilan Joutsijärvellä Ottaluodon vakiohavaintopaikoilla. Vähäisiä sinilevähavaintoja on lisäksi tehty Kokemäen Sääksjärvellä Madekallion vakiohavaintopaikalla.

Merialueilla levää on havaittu yhteensä neljällä vakiohavaintopaikalla. Satakunnassa selkämeren rannikkoalueen vakioseurantapaikoista hieman levää on havaittu Rauman edustalla Otanlahdella. Sinilevää on havaittu myös Selkämeren avomerialueella Rauman ja Porin edustalla.

Tyynellä ja lämpimällä säällä sinilevät voivat nousta veden pintaan yhtenäisiksi lautoiksi, jotka kuitenkin hajoavat herkästi sateen ja tuulen vaikutuksesta. Vedessä mahdollisesti oleva sinilevä on yksinkertaista todentaa ottamalla leväiseksi epäiltyä vettä lasiin. Jos lasissa näkyy pieniä vihreitä hiukkasia, jotka kohoavat noin tunnin seisottamisen jälkeen pintaan, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Silminnähden leväisessä vedessä uimista tulee välttää eikä sitä tule käyttää esimerkiksi pesuvetenä.

Valtakunnallista sinilevätilannetta voi seurata Suomen Ympäristökeskuksen ylläpitämästä Järvi&Meriwiki -palvelusta, johon tallennetaan viikoittain leväseurannan vakiohavaintopaikkojen levätilanteet. Palveluun on mahdollista myös tallentaa omia havaintoja.