Sinilevät vähentyneet viime viikosta

Merialueilla sinilevät ovat ilmoitusten perusteella jonkin verran vähentyneet viime viikosta. Kuva: LS-arkisto/ Jami Jokinen

Sisävesien vakiohavaintopaikoilla sinilevät ovat vähentyneet selvästi viime viikosta, tiedottaa Ely-keskus.

Levää on tällä viikolla havaittu vain kahdella järvellä. Köyliönjärven Yttilänottassa levää on runsaasti ja Rymättylän Kirkkojärvellä hieman.  Vakiohavaintopaikkojen lisäksi levähavaintoja ei ole tällä viikolla ilmoitettu muualta sisävesiltä.

Myös Merialueilla sinilevät ovat ilmoitusten perusteella jonkin verran vähentyneet viime viikosta. Sinilevää on kuitenkin edelleen veteen sekoittuneena suuressa osassa Saaristomerta ja myös Selkämeren eteläosissa, mutta tuulinen sää ja aallokko on vähentänyt pintaesiintymiä.

Vakiohavaintopaikoilla sinilevää on ollut runsaasti eteläisellä Saaristomerellä Trunsössä ja Vänössä. Rauman Syväraumanlahden havaintopaikalla oli alkuviikosta hieman sinilevää. Yhdeksällä vakiohavaintopaikalla levää ei ole tällä viikolla havaittu. 

Kuluneella viikolla Lounais-Suomessa on tehty sinilevähavaintoja sisävesillä suhteellisesti vähemmän mutta merialueella suhteellisesti enemmän kuin tähän aikaan aiempina vuosina keskimäärin. Tulevien viikkojen sinilevätilanteen kehitystä on vaikea ennakoida, sillä se riippuu paljolti sääoloista.