Sinilupiini soveltuu hyvin kestävään ruoantuotantoon

Kyse ei kuitenkaan ole teiden varsilla kasvavasta vieraslajikkeesta, joka on myrkyllinen.

Kvinoa ja lupiini soveltuvat kuluttaja-arvioiden perusteella hyvin esimerkiksi smoothieen tai välipalatuotteisiin. Tutkijat tarkastelivat ominaisuuksiltaan lupaavien kvinoan ja lupiinin hyödyntämistä kestävässä ruoantuotannossa.

– Kyse ei kuitenkaan ole tien varrella kasvavasta lupiinista, vaan sinilupiinista, joka tunnetaan myös makealupiinina, erikoistutkija Eila Järvenpää Luonnonvarakeskuksesta huomauttaa.

Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) hankkeessa selvitettiin ravitsemuksellisilta ja toiminnallisilta ominaisuuksiltaan lupaavien viljelykasvien hyödyntämistä. Hanke toteutettiin yhteistyössä Perun La Molinan maatalousyliopiston ja Chilen Valparaison yliopiston kanssa.

Yhteistyökumppaneina oli myös yrityksiä, jotka edustivat sekä alkutuotantoa että elintarviketeollisuutta.

Sinilupiini on ravintoarvoiltaan rikas kasvi, jossa on runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja. Sinilupiini on hento kasvi, joka on kuin lupiinin ja herneen välimuoto. Sitä voidaan käyttää ruuassa joko siemeninä tai jauheena.

Teiden varsilla kasvava lupiini puolestaan on myrkyllinen.

Kvinoa on myös ravintorikas raaka-aine, jonka sisältämä tärkkelys soveltuu hyvin erilaisiin tuotteisiin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut