Sipilä: Arevan ja TVO:n kiista huolettaa Ranskaa

Olkiluoto 3 nousi odotetusti esille pääministeri Juha Sipilän tavatessa Ranskan johtoa Pariisissa.

Ranskalaisen ydinvoimayhtiön Arevan ja Teollisuuden Voiman kiista on ratkaistava, sanoi Ranskan presidentti Francois Hollande keskiviikkona. Hollande korosti, että kyseessä on vain toivomus ja kiistan osapuolten on selvitettävä erimielisyytensä itse. Ranskan valtio on Arevan pääomistaja 87 prosentin osuudella.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keskusteli aiheesta Hollanden ja Ranskan pääministerin Manuel Vallsin kanssa Pariisin-vierailullaan. Sipilän mukaan Olkiluodon kolmosreaktorin valmistuminen on edelleen äärimmäisen tärkeä hanke ranskalaisille, jotta siitä saadaan esimerkki uudesta teknologiasta.

– Kyllä se selvästi nyt oli hallituksen ja presidentin asialistalla ja huolenaiheena. Toivottavasti se tarkoittaa sitä, että se nyt myöskin menee maaliin. Kyllä presidenttikin moneen kertaan sanoi, että eivät projektit saa venähtää näin pitkiksi, Sipilä sanoi STT:lle vierailunsa päätteeksi.

Ydinvoimalayksikkönsä Areva aikoo myydä Ranskan ydinvoimalat omistavalla valtionyhtiö EDF:lle, mutta Olkiluoto-riita on mutkistanut kauppaa. Yhtiöön kaavaillaan vajaan kahdeksan miljardin euron pääomaruisketta, johon Ranskan valtiokin osallistuu, kertoi uutistoimisto Bloomberg. Rahalla aiotaan maksaa velkoja ja viimeistellä Olkiluodon voimala.

TVO ei keskiviikkona halunnut kommentoida yritysjärjestelyä.