Sisäilmasta sairastuneiden oireita vähätellään

Ympäristöministeriön arvion mukaan Suomessa altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille 600 000–800 000 henkilöä. Sisäilmasta sairastuneiden määrää ei tarkalleen tiedetä.

Valtaosa altistuksista ei johda merkittävään oireiluun, mutta osa vaurioituneissa tiloissa olleista sairastuu vakavasti.
Kosteus- ja homevaurioiden lisäksi sisäilman laatua huonontavat puutteellinen ilmanvaihto ja erilaiset hiukkasmaiset ja kaasumaiset epäpuhtaudet.

Erityisesti VOC-yhdisteiden yhteisvaikutusten epäillään aiheuttavan terveyshaittaa.

– VOC-yhdisteillä tarkoitetaan kaasumaisia, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Niiden päästölähteitä ovat erityisesti rakennus- ja sisustusmateriaalit sekä pesuaineet, selvittää suunnittelija Kiti Poikonen Hengitysliitosta.

Usein sisäilmasta sairastuneiden oireita vähätellään. Sairastuneen lähipiirin voi olla vaikea ymmärtää asiaa, johon liittyy paljon hajanaista tietoa.

Ilmiön hahmottamista vaikeuttaa myös se, että oireilu, oireiden lähteet ja missä kaikkialla sairastunut pystyy olemaan, vaihtelee yksilöittäin.

– Kyseessä on vakava kansanterveydellinen ongelma. Sisäilmasta sairastuneiden kokonaisvaltaisen hoidon, tutkimuksen ja kuntoutuksen turvaamiseksi tulisikin perustaa omia sisäilmapoliklinikoita.

Lue raumalaisen Heidin ja Iinan tarinat tämän päivän Länsi-Suomesta.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.