Sisällissota on pitänyt kirjailija Anneli Kannon kiireisenä

Sisällissodan trauma on kadonnut neljän sukupolven aikana, keskiviikkona Raumalla luennoiva kirjailija sanoo.

Viimeisiä viedään. Suomen 100-vuotisjuhla ja sitä seurannut sisällissodan muistovuosi on pitänyt kirjailija Anneli Kannon kiireisenä.

Hän on ilahtunut siitä, että niin monet yhdistykset, kunnat ja kirjastot ovat halunneet järjestää aiheeseen liittyviä tilaisuuksia.

Haastattelua edeltävänä iltana Kanto on ollut keskisuomalaisessa Muuramessa. Luennot päättyvät tältä erää kuluvalla viikolla Raumalle ja Helsinkiin.

– Laskin, että minulla on ollut yli 200 luentotilaisuutta viimeisen kahden vuoden aikana, se on yli kaksikertainen määrä normaaliin verrattuna.

Kaksi sisällissotaa käsittelevää romaania kirjoittanut Kanto osasi tosin varautua vierailupyyntöihin ja oma kirjoittaminen jäi tietoisesti sivuun.

Suomalaiset ovat sinut menneisyytensä kanssa. Sen Kanto on havainnut kiertäessään ympäri Suomea viimeisten kahden vuoden aikana.

– Sisällissodan vaikutukset eivät enää näy. Vaikka keskustelu on ollut voimakasta, vastaan ei ole tullut tilanteita, joissa ihmiset olisivat riidelleet.

Aikaa sodasta on kulunut tarpeeksi. Neljässä sukupolvessa ihmiset kykenevät jo puhumaan kansallisista, isoista katastrofeista ilman katkeruutta ja vihaa.

Kannosta on vain hyvä, että vuoden 2018 tapahtumat ovat olleet niin paljon esillä tänä vuonna.

– Kukaan ei voi enää sanoa, ettei tietäisi siitä mitään.

Anneli Kanto luennoi aiheesta Sisällissota fiktiossa keskiviikkona 28.11. klo 17.00–18.30 Rauman pääkirjastossa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut