Sivistysjohtaja: toimeksianto koski vain Rikantilan koulua

Eurajoen muiden kyläkoulujen kohtaloa ei kytketä nyt käsillä olevaan päätökseen.

Laskeva oppilasennuste käynnisti Eurajoella valmistelun Rikantilan koulun lakkauttamisesta. Seuraava etappi on kunnan sivistyslautakunnan kokous, jonka jälkeen käsittely etenee kunnanhallitukseen.

Rikantilan koulun lakkauttamisaikeet etenevät ensi viikolla Eurajoen päätöksenteossa. Sivistyslautakunta käsittelee koulun tulevaisuutta keskiviikkoiltana kokouksessaan.

Lautakunnan esityslistalla ei ole etukäteen viranhaltijan laatimaa pohjaesitystä koskien kouluasiaa.

Sivistysjohtaja Vesa-Pekka Leino tekee päätösehdotuksensa vasta lautakunnan kokouksessa käydyn keskustelun jälkeen.

– Viranhaltijan on hyvä kuunnella, mikä on sivistyslautakunnan poliittinen tahto. Eilisen (keskiviikon) tilaisuuden perusteella ei kovinkaan kovia haluja lakkauttamiseen ollut, Leino toteaa.

Ei pysähdy lautakuntaan

Varmaa on etukäteen se, että sivistyslautakunnan päätösehdotukseen ei tule sisältymään muita kunnan kouluja.

– Kunnanhallituksen tehtävänanto koskee vain Rikantilan koulua. Päätösehdotus tulee koskemaan vain Rikantilan koulun joko loppumista tai säilymistä syksystä 2022 alkaen.

Lautakuntaan ei asia pysähdy, vaan sitä käsitellään vielä kunnanhallituksessa 10. toukokuuta ja kunnanvaltuustossa 16. toukokuuta.

– Päätösehdotus tulee olemaan siinä muodossa, että lautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle. Sivistyslautakunta ei voi pysäyttää asian käsittelyä, koska kunnanhallitus on tehtävän antanut ja koulun lakkauttamisesta voi päättää vain kunnanvaltuusto.

Viime syksynä kunnan sivistyslautakunta oli haluton lähtemään selvittämään kunnan kouluverkon tulevaisuutta kokonaisuutena. Lautakunta poisti budjettiesityksestään sitovan tavoitteen perusopetuksen palvelukartoituksen laatimisesta äänin 7–2.

Lakkauttajat ovat harvassa

Kouluasiasta järjestettiin keskiviikkona kuulemistilaisuus Vuojoen kartanolla. Yleisötilaisuudessa epäiltiin, että jos lakkauttamiseen mennään, tulee Rikantilasta ennakkotapaus, jonka jälkeen kaikki alle 15 oppilaan koulut voidaan lakkauttaa.

Leino kiistää, että näin olisi, vaikka itse kokee loogisena, että jos jostain alarajasta päätetään, noudatetaan sitä myös muissa kouluissa kuntalaisten tasa-arvoisen kohtelun nimissä.

– Päätösesitykseen ei tule mainintaa, onko tämä myös ohjenuora koskien muita kouluja, Leino sanoo.

Leinon mielestä Eurajoelta on muutenkin vaikea löytää poliitikkoa, joka uskaltaa sulkea kouluja.

– Kukaan ei halua ottaa kouluntappajan leimaa itselleen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut