Sivistysjohtajan "vaaralliseksi leikkimiseksi" nimeämässä puuhassa on kyse harrastuksesta nimeltä rekkabongaus, jota vastaan poliisillakaan ei ole mitään – kunhan sitä toteutetaan turvallisesti

Rekkabongaus on nostanut päätään Suomessa viime aikoina, ja siihen liittyy rekkojen kuvaaminen ja äänimerkkien "pyytäminen" kuskeilta.

Raumalla rekkabongareita on sosiaalisen median tietojen mukaan nähty ainakin valtatie 8:n tuntumassa. Kuvassa ei bongaria näy, mutta potentiaalinen ja turvallinen bongauspaikka kyllä: Ooperin ylikulkusilta kasitien yllä. Kuva: Juha Sinisalo

Eurajoen kunnan sivistystoimenjohtaja Vesa-Pekka Leino ilmaisi kunnan Facebook-sivuilla tällä viikolla huolensa "vaarallisesta lasten leikkimisestä". Kyse on Leinon mukaan "Tiktok-palveluun perustuvasta villityksestä", jossa lapset yrittävät saada rekkoja käyttämään äänitorveaan valtatie 8:n ja Riikontien välisellä viheralueella. Sivistysjohtaja varoitti lasten huoltajia siitä, miten "vahingon sattuessa seuraukset ovat peruuttamattomia ja järkyttäviä". Ilmiö ei kuitenkaan ole uusi, pelkästään Eurajokea koskettava eikä oikein toteutettuna erityisen turvatonkaan.

Kyse on rekkabongauksesta, jossa pyritään näkemään ja kuvaamaan erilaisia rekka-autoja ja mahdollisesti saamaan kuskilta tervehdys tööttäyksen tai valojen välkäytyksen muodossa.

Kuvaamista ei kiellä mikään

Ilmiö on tuttu myös poliisille, kertoo komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitokselta. Poliisi tiedotti asiasta huhtikuun alkupuolella jouduttuaan puuttumaan rekkabongaukseen Turussa.

Kyse ei kuitenkaan ollut siitä, ettäkö harrastus olisi kielletty, vaan siitä, että sitä pitää toteuttaa turvallisesti. Näin moni tekeekin, eikä lapsia ja nuoria tule asian perusteella leimata, Katajisto näkee.

– Kuvaamistahan ei mikään sinänsä kiellä, jos omaksi ilokseen käy rekkoja kuvaamassa. Se on ihan ok ja harrastuksena voi olla jopa suositeltavaa, Katajisto toteaa.

Syytä on kuitenkin huolehtia siitä, että kuvaamiseen valitsee turvallisen paikan. Ajoradalle ei tietystikään tule koikkelehtia. Esimerkiksi ylikulkusilta voisi olla hyvä paikka, Katajisto näkee.

– Fiksuja paikkoja varmasti löytyy ihan yllin kyllin.

Äänimerkki ei sallittu, muttei syynäyksessäkään

Entä äänimerkin pyytäminen kuskilta? Sosiaalisen median videoissa kuuluu lasten aito ilo, kun kuski reagoi kädenheilutukseen tööttäyksellä.

Jos tarkkoja ollaan, tieliikennelaki kieltää äänimerkin antamisen muissa tapauksissa kuin muiden tienkäyttäjien huomion kiinnittämisessä tai taajaman ulkopuolella ohitettaessa.

– Tämä menee ehkä kuriositeetin puolelle, mutta jos minulta kysyy, onko se tällaisessa tapauksessa sallittua, niin periaatteessa ei. Mutta ehkä asia ei poliisin valvonnassa olisi ykkösenä prioriteettilistalla, Katajisto muotoilee.

Poliisin tiedote sai vastakaikua

Rekkabongausharrastus näyttää kasvattaneen suosiotaan viime aikoina Suomessa.

Myös rekoilla ajavat kuljetusfirmat ovat nostaneet bongausvideoita esiin sosiaalisessa mediassa ja näyttävät suhtautuvan asiaan usein suopeasti.

– Meidänkin tiedotteemme jälkeen saatiin useampia yleisöpalautteita ihmisiltä, joiden lapset tätä harrastavat. Koettiin hyväksi, että asiasta puhutaan, sanoo Katajisto.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut