SK: Ravintolalaiva Gerda upposi Poroholmassa – "siellä se jököttää kiinni pohjassa"

Ravintolalaiva Gerda kallistui oikean kyljen puolelle hörpättyään vettä sisäänsä. Kuva: Juha Sinisalo

Poroholman lomakeskuksen yrittäjä Riku Räsänen sai yllättävän tiedon keskiviikkoaamuna. Kohta kymmenisen vuotta Raumalla ravintolalaivana palvellut Gerda oli tiistain ja keskiviikon vastaisena yönä hörpännyt runsaasti vettä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.

– Pilssipumput eivät jostain syystä olleet toimineet, vaikka siellä on varajärjestelmäkin käytössä. Pumppu oli jumissa. Jostain on päässyt alukseen vettä runsaasti.

– Nyt ei muuta voida kuin ihmetellä, että miten tilanne hoidetaan. Tuosta syvemmälle se ei enää pääse, siellä se jököttää kiinni pohjassa, Räsänen kertoo Länsi-Suomelle.

Räsänen hankki aluksen Raumalle vuonna 2015. Aluksessa on majoitushuoneita 15 kappaletta, ja viime vuosina laivan yritystoimintaa on pyörittänyt Toni "Protoni" Järvinen.

Toni Järvinen kertoo, että vahinkojen kartoitus on ollut keskiviikon päällimmäinen tavoite. Sitä varten pyydettiin asiantuntija Helsingistä Raumalla käymään.

Järvinen kertoo, että puurunkoinen laiva kestää sisäpuolellekin päässyttä vettä itsessään.

Mutta myöhemmän selvityksen kohteena on, miten paljon muuta vahinkoa vuoto on aiheuttanut.

– Vettä on laivan ruumassa aika paljon, laitevahinkoja on aivan varmasti päässyt syntymään. Siellä on äänentoistolaitteita ja muuta laivassa olevaa sähkölaitteistoa.

– Jos siitä vielä kalu halutaan, niin pitää selvittää mitä kaikkea sieltä on mennyt rikki. Sitä asiaa ei ole vielä ehditty, ensin pitää päättää, missä järjestyksessä toimitaan.

Järvinen kertoo, että laivan uppoaminen peruu varmasti syksylle suunniteltuja tapahtumia. Niistä ensimmäisen piti olla jo keskiviikkoiltana.

– Nyt piti olla saunavuoroa varattuna, viikonloppuna tilaa oli varattu molemmille päiville. Syksyn tapahtumia on pakko peruuttaa runsaasti.

Juttua muokattu kauttaaltaan 13.9.2023 kello 14.

Ravintolalaiva Gerda saapui ensimmäistä kertaa Raumalla vuonna 2015. Kuva: arkisto / Pekka Lehmuskallio